Jelenlegi hely

Egészségtükör

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, október 24 - 09:31 | Oktatás
Ezzel a címmel került megrendezésre a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában a városháza által finanszírozott pályázat. A pályázat a város szép korú polgárait szólította meg, az idősek iránti tisztelet hónapja alkalmából.
Egészségtükör

Az eseménysorozat két fő témával foglalkozik: az idős emberek helyes táplálkozása – tévhitek a táplálkozásban valamint a rendszeres testmozgás fontossága.

Az első találkozásra 2017. október 23-án került sor az iskola újonnan kialakított aulájában.  A vendégek, akik szép számban megjelentek a rossz idő ellenére két előadást hallgathattak meg. Az első előadás az otthon használatos egészségügyi segédeszközök biztonságos használatára kívánta felhívni a figyelmet, gyakorlati tanácsokkal lettek ellátva az érdeklődők az otthoni ápolás és idősgondozás terén is. Az előadást filmvetítés követte a segédeszközök helyes használatáról.

A másik előadás a helyes táplálkozással foglalkozott, kihangsúlyozva a tévhiteket a táplálkozásban. Gyakorlati tanácsokkal lettek ellátva az idős emberek főleg az alapanyagok helyes kiválasztásában, az ételek elkészítésének technológiájában és a helyes arányok betartásában. Míg az előadás tartott, addig a diákok tanáraik kíséretében egészséges ételfalatkákat kínáltak fogyasztásra a jelenlevőknek. Az ételeket az újonnan kialakított gyakorló konyhában készítették a diákok tanári felügyelet alatt. Az iskola a jövőben tervezi bővíteni a portfólióját, egy új szak bevezetésével, és pedig élelmezésügyi asszisztens. Az  új szak bevezetését a munkaerőpiac erős követelményei hívták életre.

A két előadást követően a látogatók kérdéseikkel bombázták az előadókat. Legtöbb kérdés a táplálkozással kapcsolatos információkkal függött össze, annyira meggyőzőek volt az előadások, hogy az egyik szép korú hölgy eldöntötte, hogy úton hazafelé megáll és az eddig használt étolajat lecseréli disznózsírra. A másik érdeklődő kérte azon szolgáltatók listáját, akik Dunaszerdahelyen gondozószolgálatot működtetnek.

A délután utolsó pontjaként az érdeklődők megmérethették vérnyomásukat és vércukorszintjüket és magukkal vihették azokat a diétás füzetecskéket, melyeket a diákok szaktanáraik és dietetikus segítségével állítottak össze egyes diétákkal kapcsolatban.

Kellemes délután volt. Ami a szép volt az egészben, hogy két generáció milyen harmóniában élvezte egymás társaságát, megértették egymást, annak ellenére, hogy az utóbbi időben gyakran tapasztaljuk a generációk közti feszültségeket.

Az akció végén az előadók tisztelettel meghívták a jelenlevőket a rendezvénysorozat következő programjára, ami 2017. november 9-én lesz 14 órai kezdettel az iskola tornatermében. Az érdeklődők gyógytornász vezetésével alapvető gyakorlatokat fognak elsajátítani bizonyos mozgásszervi betegségeknél, illetve megelőzés céljából. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Horváth Mária
Fotó: az iskola diákjai