Back to top

Egész nyáron kitart a hőség – figyeljünk oda magunkra és környezetünkre, illetve állatainkra is

Publikálva: 2021, június 24 - 04:03
Ma a hét legmelegebb napjának nézünk elébe: a legmagasabb napi hőmérséklet elérheti a 36 °C-ot, ami eléggé megterheli majd szervezetünket. Főképp igaz ez az idősek, a betegek és a gyerekek, de a házikedvencek esetén is. Figyeljünk oda rájuk, hogy megelőzhessük az egészségügyi veszélyhelyzetet.
Egész nyáron kitart a hőség – figyeljünk oda magunkra és környezetünkre, illetve állatainkra is

Kitart a forró nyár

A hosszú távú előrejelzések szerint egész júliusban 30 °C körüli vagy afölötti hőmérséklettel kell számolnunk, kisebb lehülés is csupán augusztus derekán várható.

Ezért mindenképpen számoljunk a hőséggel, tervezzük meg úgy a napunkat, hogy lehetőség szerint a legforróbb kora délutáni órákban védett helyen legyünk, vagy viseljünk megfelelő ruházatot, fejfedőt.

Legyen nálunk mindig ivóvíz és tudatosan ügyeljünk a folyadékbevitelre. Érdemes kerülni az alkoholtartalmú italokat és a cukrozott üdítőket, főképp tiszta vizet vagy ásványvizet igyunk!

 

A kánikulában különösen ügyelni kell a folyadékbevitelre

Víz nélkül megemelkedik a szívfrekvencia és a testhőmérséklet, fontos tápanyagokat veszít a szervezet, és ezek kedvezőtlenül befolyásolják, jelentősen csökkentik a teljesítményt. A szervezet nem rendelkezik folyadékraktárakkal, a felesleges mennyiséget a vese hamar kiválasztja.

Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt, a szervezet kiszárad (dehidráció). Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken mind a fizikai mind a szellemi teljesítőképesség, megjelennek az első tünetek, fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, fáradság, szomjúság.

A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, de tudatos folyadékpótlás esetén ne hagyatkozzunk csupán a szomjúságra, mivel testünk viszonylag „későn” jelzi, hogy folyadékra van szüksége, vagyis ha szomjasak vagyunk, az azt jelenti, hogy már rég innunk kellett volna.

Amikor iszunk, ne hagyatkozzunk csupán a szomjúságra. Módszeresen, tudatosan alakítsuk ki ivási szokásainkat, ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok elfogyasztásának mennyiségére és arányára.

Napi tevékenységünkbe iktatassunk hosszabb-rövidebb pihenőket, amit használjunk ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására, hogy a napi átlag 2,5 liter folyadékbevitel meglegyen, így biztosítva a vízháztartás egyensúlyát.

na / antsz.hu

Ezt már olvasta?

Címkék: hőség, horúčava