Back to top

Ebben különböznek a delta variáns, a nátha és az allergia tünetei

Publikálva: 2021, szeptember 9 - 14:02
A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz.
Ebben különböznek a delta variáns, a nátha és az allergia tünetei

Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ezt a - korábban indiainak nevezett - vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt.

A delta variánsnak rövidebb a lappangási ideje

A delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap. Tehát rövidebb, mint a vadvírusé, vagy mint az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé, amelynek átlagosan 6 nap a lappangási ideje.

Delta variáns: fertőzőbb, gyorsabban terjed

A fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb, ez a két tényező is az oka annak, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60 százalékkal fertőzőképesebb és gyorssabban terjed.

Más tünetek is jellemzők

A delta variánsa az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat, és a tünetei is némiképp módosulhatnak.

A delta variáns esetében az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban

  • fejfájást,

  • torokfájást,

  • orrfolyást,

  • tüsszögést,

  • hőemelkedést,

  • bágyadtságot és levertséget okoz,

  • azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Emésztőszervi panaszokkal jár

Hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák. Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.

A delta variáns tünetei miatt könnyen összetéveszthető az allergiával, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is.

A még beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

Az új koronavírus több mint másfél éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el. A vírus és annak mutánsai ellen a megoldás a védőoltás jelenti.

ma7

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus