Back to top

Durica Katarina Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2016, április 25 - 18:10
A csallóközi származású Durica Katarina, Szlovákul szeretni c. regényének könyvbemutatóját szervezik április 27-én, szerdán este hatkor a Vermes-villában.

A szerzővel Mészáros Krisztina beszélget identitásról, Afrikáról és a 89 előtti "diszidálásokról". Durica Katarina regénye fordulatos időutazás, amelyből megtudhatjuk, milyen volt szlovákiai magyarnak lenni a 80-as években, majd felnőtt fejjel szembesülni a gyermekkor elhallgatott titkaival. Milyen előítéletek működnek ma is, és van-e feloldozás a múlt bűneire? Életképes lehet-e egy képzeletbeli és valós határokon átívelő szerelem?

Petra egy bécsi galéria megbízásából Tanzániába utazik, hogy potom pénzért kézműves dísztárgyakat vásároljon. A déli kontinensen egy európai kalandorok által lakott hostel fogadja, ahol új barátokra tesz szert, de az önfeledt pillanatokra súlyos bűntény árnyéka vetül Sali a ruandai mészárlások elől menekülve jut el Belgiumba, majd az USA-ba, de lelki sebeire sehol sem talál gyógyírt. Petra az a nő, aki mellett végre igazán önmaga tud lenni, de vajon a szerelmük kibírja-e a megpróbáltatásokat?

Paul feladja jól jövedelmező irodai állását, mert kiölte belőle a szenvedélyt. Szabadon szeretne élni, kötöttségek nélkül. Dar es Salaamba utazik, hogy körbebiciklizze a Kilimandzsárót. Itt találkozik Petrával és Salival, akik szintén a boldogságot keresik. Mindeközben Károly, a csallóközi magyar emigráns akiből a hetvenes években Karol lett Pozsonyban, majd Charles Ausztráliában utolsó óráiban eléri, hogy újra együtt legyen a család.

A szerzőről: "Pozsonyban születtem, a nyolcvanas években Csallóközben nőttem fel, azóta Budapestre költöztem. Évekig Egyiptomban, Jordániában, Tunéziában és Törökországban dolgoztam. Tapasztalataimból és az arab országokban megélt történeteimből született első regényem "Szökés Egyiptomba" címmel, ami 2013-ban a Jaffa kiadónál jelent meg. A regény szlovák fordítása hónapokig a sikerlisták élén járt. Második regényem a Libri kiadónál jelenik meg 2016 tavaszán. Voltam PR tanácsadó, miniszteri szóvivő Szlovákiában és illegális mozitakarító az Egyesült Államokban. Jelenleg újságíróként dolgozom, az ELLE magazin, ÚJ NŐ, index.hu, 24.hu, kitekintő.hu szerzője vagyok."

Ezt már olvasta?

Címkék: Könyvbemutató
Cookies