Jelenlegi hely

Dunaszerdahelyről a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, április 23 - 14:49 | Színes
Az idén 26. alkalommal (április 25–28.) megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.
Dunaszerdahelyről a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég - idén a  norvég Karl Ove Knausgaard - veheti át Budapest Főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat. Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Eddig Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael, az Európai Unió, Észak-Európa országai és Törökország fogadták el a fesztivál meghívását. Két évvel ezelőtt a magyar szervezett könyvpiac 220 éves évfordulóját ünnepeltük. A 2016-os könyvfesztivál díszvendégeként Szlovákiát köszöntöttük Budapesten. 2017-ben a visegrádi négyek közelgő magyar elnökségének apropóján Csehország, Lengyelország és Szlovákia közösen mutatta be kortárs irodalmát és kultúráját. 2019-ben Norvégia a díszvendégünk.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.

A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár, évente többtízezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50000 kötet és több száz újdonság közül válogathatnak.

Az idei évben a felvidéki Családi Könyvklub igazi mesterhármassal mutatkozik be nemcsak a könyvszakma előtt, hanem a több ezernyi irodalom érdeklő előtt is... 

Április 26-án, azaz a fesztivál második napján – pénteken – a Millenáris fesztiválcsarnok Votisky Zsuzsa termében délelőtt 10.30-kor kezdődik a három exkluzív, igazi felvidéki témákkal, ínyenc irodalmi csemegével, sajátos hangulatú  könyvbemutatóval induló Családi Könyvklub irodalmi maraton. 

Győry Attilától, a Családi könyvklub vezetőjétől megtudtuk, hogy a Könyvklub igyekezett sajátos, különc, igazi felvidéki témákkal előjönni és bemutatkozni.

10.30-kor, a Millenáris Votisky Zsuzsa termében kezdődik Simon Attila: Csak álltunk és sírtunk című könyvének bemutatója.

Ez a rendkívüli fontosságú kötet a Felvidék 1938-as visszacsatolásának kordokumentációs könyve. Tulajdonképpen a visszacsatolás első napjairól tudunk meg sok újdonságot, de nem a történészek szempontjából, hanem a kortársak szemével, 184 korabeli fotóval. A könyvet Simon Attila történész, egyetemi tanár, a Fórum Kisebbségkutató Intézet vezetője mutatja be.

Simon Attila előadása után 11.30-kor Szomolai Tibor a viharos sikerű a KLÁN című könyvét mutatja be. A vérbeli maffia-krimiben az 1990-es évek dunaszerdahelyi gengszterei, azaz a messze földön hirhedt „Pápay klán” emberei és a könnyű nők mellett színes kavalkádban vonulnak fel politikusok, bukott kommunisták... Egy sokkoló, brutális gengsztervilág, amely a dunaszerdahelyiek orra előtt játszódott, mint egy többfelvonásos, végeláthatatlan maffia-filmsorozat. Ez a vérbeli gengszter-krimi ultra bestsellerré vált a Felvidéken – nem is csoda, hiszen szórakoztatja, sokkolja és egyszerre elbűvöli az olvasót!

Végül pedig, de nem utolsó sorban, a Családi Könyvklub idei zászlóshajója úszik be a terembe 13.00 órakor. Benkő László legújabb könyvét – A pozsonyi csata címmel – nemcsak a könyvszakma, hanem olvasók ezrei várják érdeklődve. Benkő László különleges, történelmi előadásai immár legendásak. Igazi időutazásban lehet majd részünk, hiszen a kor, a téma több, mint érdekes. A pozsonyi csata ízig-vérig olyan fordulatos, kalandos történelmi regény, amely plasztikusan mutatja be a korabeli történéseket, annak politikumát, és megmutatja azt a maga nemében világviszonylatban is különleges taktikai érzékkel megvívott, hősies csatát, amelynek következtében a XI. század első harmadáig nem mert nyugati sereg a magyarok földjére támadni... A 907-es pozsonyi csata hiteles információk szerint az USA katonai tanintézeteiben – a történelem más nagy csatáihoz hasonlóan – hadtörténeti témakörben konzultációs anyagként szerepel.

Egy kiváló program, számtalan lehetőség, több ezernyi könyv, író, kiadó...Igazi könyves kánaán... Ne maradjon le róla!

(PR)