Back to top

Dunaszerdahelyre jönnek a magyar üveg mesterei

Publikálva: 2024, március 28 - 13:05
Dunaszerdahelyen folytatódik a Glassification.hu – A magyar üveg mesterei (www.glassification.hu) címet viselő kortárs magyar üvegművészeti kiállítás nagyszabású nemzetközi körútja. Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának kezdeményezésére és támogatásával, a Magyar Üvegművészek Társaságával együttműködve létrehozott kiállítás Törökországból érkezik, ahol a Magyar–Török Kulturális Évad keretében közel két hónapon keresztül volt látható. A tárlat április 5-én, 18.00 órai kezdettel a Kortárs Magyar Galériában nyílik meg.
Dunaszerdahelyre jönnek a magyar üveg mesterei

A megnyitón köszöntőbeszédet mond Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Dr. Balogh Csaba Magyarország pozsonyi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. A kiállítást Hefter László Ferenczy-díjas magyar üvegművész, az MMA rendes tagja nyitja meg, tárlatbemutatót a kiállítás kurátora, Halasi Rita tartja. 

A kortárs magyar üvegművészet a világ élvonalához tartozik. A kiállító 10 alkotó – Gaál Endre, Lukácsi László, Edőcs Márta, Darabos Anita, Borkovics Péter, László Kyra, Bihari Kristóf, Sipos Balázs, Bősze Eszter, Varga Gyöngyvér Amala – négy üvegművész-generációt képvisel és két-két, kifejezetten erre a kiállításra készített tárggyal szerepel a kiállításon. A tárlat anyagában múzeumi szintű műtárgyak szerepelnek, melyek mind esztétikai értéküket, mind technológiai kvalitásaikat tekintve egyedülállóak: a tárgyak mögött olyan new craft, manufakturális technikák húzódnak meg, amelyeknek a magyar mesterek a világon gyakran egyedüli képviselői. A kiállítók a kortárs magyar üvegre jellemző technológiai sokféleséget képviselik. A művészi színvonal garanciája, hogy az alkotók összesen több mint harminc, jelentős hazai és külföldi díj birtokosai, és több mint ötven munkájuk látható a legrangosabb magyar, európai és tengerentúli közgyűjteményekben. A 2023-as Prima Primissima díjat a Glassification.hu egyik alkotója, Lukácsi László kapta képző- és iparművészet kategóriában. A Glassification.hu egy komplex vizuális projekt, ahol az egyedi installáció, a saját logó, a kiállításhoz komponált zene, valamint az alkotókról forgatott minivideók szinergiájából új, magas szintű művészi minőség születik. 

A kiállítás mára bebizonyította létjogosultságát és aktualitását, különös tekintettel arra, hogy az UNESCO 2023. decemberben az üvegművességet – magyar, német, spanyol, finn, francia és csehkezdeményezésre – felvette a szellemi kulturális örökség listájára, mely kiemelkedő kulturális diplomáciai sikernek tekinthető. 

Az anyag 2023. nyarán mutatkozott be először hazai közönség előtt a Magyar Zene Házában, ahol három hét alatt 17.000 hazai és külföldi érdeklődő tekintette meg. Külföldi hódítása Velencében, a The Venice Glass Week nevű rangos seregszemlén indult, azóta járt Szófiában, ahol az Internationale Biennale of Glass rendezvénysorozat kiemelt programja volt, míg Belgrádban az Iparművészeti Múzeumban, Helsinkiben pedig a Liszt Intézetben volt látható a tavalyi év folyamán. 2024-ben először Ankara művészeti központjában, a CSO Adában mutatkoztak be, azt követően pedig az isztambuli Liszt Intézetben szerepeltek a magyar üvegművészeti alkotások. A tárlat egészen 2025 végéig számos külföldi helyszínen lesz látható, a tervek szerint Brüsszelben, Bécsben, Madridban, Lisszabonban, Berlinben, Jablonecben, Varsóban, Tallinnban, Stockholmban és Manchesterben. 

Dunaszerdahelyen a tárlat április 26-ig látogatható.

(kmg)

Ezt már olvasta?

Cookies