Back to top

Dunaszerdahelyieket is díjaz a megye

Publikálva: 2019, június 20 - 16:04
Nagyszombat megye 4,8 millió euróval növelte 2019-es évi költségvetését a kiadási és bevételi oldalon egyaránt - számolt be a ma7.sk.
Dunaszerdahelyieket is díjaz a megye

Egyik nagy kiadási tétel a megyével szerződéses viszonyban álló autóbuszvállalatok által üzemeltetett járatok veszteségeinek kiegyenlítésére fordított 2,6 millió euró. Közútfelújításra és tervdokumentációk elkészítésére 2,0 millió euróval nőnek a kiadások – ennek egyik forrása a pénzügyminisztériumtól igényelt 15,0 milliós hitelkeret első 1,0 milliós részlete, továbbá a megye megnövekedett adóbevétele.

A testület 31 jelölést hagyott jóvá a megye díjára az oktatásügy, kultúra, sport, egészségügy területén, illetve a szociális ellátásban, a közlekedésben és a polgári társadalom területén tevékenykedő egyének és csoportok javára. Posztumusz elismerésben részesült a kiváló kórusvezető és közéleti személyiség, Hecht Anna.

A díjat a szeptemberi díjátadón megkapja még többekkel együtt:

 • Kaprinay Emika, a Galántai Kodály Zoltán Magyar Tannyelvű Gimnázium fizika tanára, sokéves, odaadó és eredményes oktató és nevelő munkájáért.
 • Hakszer Vince, a hagyományos molnármesterség, malomépítés és felújítás szakértője. Nagy érdemeket szerzett a Jókai Vízimalom 2019-es évi felújítási munkálatainak irányításában.
 • Szarka Tamás és Szarka Gyula, a Ghymes együttes megalapítói. A Kossuth Díjas zenészek felvidéki magyar folklór zenében gyökerező művészetükkel 35. éve járják a koncerttermek, kultúrházak színpadait, templomok hajóit és bűvölik el újra és újra közönségüket.
 • Dunaszerdahelyi Sakk Klub, a Szlovákiai Sakkliga legutóbbi 7 idényében három arany és négy ezüstérmet szereztek. Négy alkalommal, sikerrel képviselték Szlovákiát a Sakk Európa Kupa versenyei során.
 • Ela Tóthová, a Galántai Szent Lukács Kórház és Poliklinika Geriátriai Osztályának segédápolónője. Az idős ápoltakért végzett áldozatos munkájáért, nyugdíjba vonulása alkalmából.
 • A Dunaszerdahelyi Kórház és Poliklinika Ortopédiai Osztálya, a mozgásszervi megbetegedések megelőző és gyógyító kezeléséért. Ez az osztály Szlovákia vezető ortopédiai munkahelyei közé tartozik és eredményeik nemzetközi összehasonlításban is megállják helyüket.
 • Jarmila Lanczová, a Galántai Pohoda Idősek Otthonának ápolója. Áldozatos és professzionális szakmai munkájáért.
 • Boráros Angelika, a Nagyszombati Önkormányzati Megye Közútkezelő és Fenntartó Vállalata dunaszerdahelyi részlegének alkalmazottja. Példamutató, felelősséggel végzett sokéves munkájáért.
 • Fórum Kisebbségkutató Intézet, a szlovákiai kisebbségek, önkormányzatok körében végzett társadalomtudományi alapkutatásért, adatbankok kialakításáét, digitális könyvtári, dokumentációs és irattári tevékenységért, információs, konzultációs és tudományos, ismeretterjesztő munkájáért.

A rászoruló, kiugróan tehetséges és rendkívüli tanulmányi eredményeket produkáló tanulók támogatására fordított összeg 33,19 euróról 50 euróra emelkedik. A duális képzésben résztvevőknél pedig bevezetésre kerülnek a rendszeres kifizetésű megyei ösztöndíjak. Hátrányos helyzetű tanulók számára az új szabályozás egyszeri, egy összegű ösztöndíj kifizetését teszi lehetővé 700 euró összegben.

Nagyszombat megye társfinanszírozást biztosít „A diákok számának emelése a gyakorlati képzésben” című IROP program projektjének megvalósításához több megyei középiskolában, köztük a Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában. Nagyszombat megye támogatja az újrahasznosítható energia felhasználását. Ezért társfinanszírozást biztosít a megyében három középiskola, egy csillagvizsgáló és planetárium, egy könyvtár és a Dunaszerdahelyi Közművelődési Intézet részére a pályázatuk önrészére vagy a pályázatból nem támogatható, de elengedhetetlenül szükséges kiadások fedezésére.

A megyei fenntartású intézmények eddig lezajlott igazgatói álláspályázatainak eredményei alapján jóváhagyták a következő igazgatók kinevezését:

 • a Galántai Felnőtt és Gyermek Szociális Szolgáltatások Otthona igazgatójának, Mgr. Fazekas Veronikát,
 • a Kosúti Felnőtt Szociális Szolgáltatások Otthona igazgatójának, Mgr. Beke Zoltánt,
 • az Ekecsi Felnőtt és Gyermek Szociális Szolgáltatások Otthona igazgatójának, Mgr. Veres Tibort,
 • a Felbári Felnőtt Szociális Szolgáltatások Otthona igazgatójának, Mgr. Fenes Bélát,
 • a Medvei Felnőtt és Gyermek Szociális Szolgáltatások Otthona igazgatójának, Mgr. Kmeť Vladislavot,
 • a Nagymegyeri Felnőtt Szociális Szolgáltatások Otthona igazgatójának, RNDr. Hancko Lászlót,
 • a Pozsonyeperjesi Felnőtt és Gyermek Szociális Szolgáltatások Otthona igazgatójának, PhDr. Kósa Mariánt,
 • a Sopornya-Kövecsesi Felnőtt és Gyermek Szociális Szolgáltatások Otthona igazgatójának, Mgr. Mária Tóthovát,
 • a Légi Felnőtt Szociális Szolgáltatások Otthona igazgatójának, Mgr. Berceli Krisztinát,
 • a Semptei Felnőtt és Gyermek Szociális Szolgáltatások Otthona igazgatójának, Mgr. Marta Hajdinovát,
 • a Nagyszombat megyei Közútkezelő és Karbantartó vállalat igazgatójának, Ing. Dalibor Trebichalskýt.

A megyei testület jóváhagyta a Dunaszerdahelyi Szabó Gyula utcai Szakközépiskola névváltóztatását. Az iskola új neve: Magyar Tanítási Nyelvű Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Szabó Gyula utca 21, Dunaszerdahely“.

Forrás: ma7.sk, dunaszerdahelyi.sk

Ezt már olvasta?

Cookies