Back to top

Dunaszerdahelyi szakemberek is tanácskoztak a turizmus lehetőségeiről

Publikálva: 2023, május 29 - 07:15
Második alkalommal tartottak szakmai találkozót Felvidéken a Kárpát-medence közgazdászai. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen adott ugyanis otthont a Szlovákiai Magyar Közgazdász-találkozónak, ahol dunaszerdahelyi előadókat is hallgathattak.
Dunaszerdahelyi szakemberek is tanácskoztak a turizmus lehetőségeiről

A Közép-európai Tanulmányok Karán a felvidéki szakemberek mellett az anyaországi, erdélyi és vajdasági közgazdászok egyaránt tapasztalatokat oszthattak meg az idegenforgalom területén. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen a kar idegenforgalmi tanszéke a jövő magyar ajkú szakembereit is képezi.

A konferencia kezdetén Hervay Rozália, a dunaszerdahelyi székhelyű Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke köszöntötte a szervezők nevében a négy országból érkező résztvevőket, majd az egyetem vezetősége is örömét fejezte ki, hogy szakmai együttműködés indult a közgazdász társaság és az Közép-európai Tanulmányok Kara között, amely reményeik szerint előremutató lehet a hallgatók számára is.

Az előadások sorát Csepeti Ádám, stratégiai ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkár nyitotta, aki kiemelte a jelenlegi világpiaci helyzetben új gazdaságfejlesztési stratégiára van szükség a régióban, fejlesztendő technológiák és iparágak tekintetében fókuszpontokat kell meghatározni a kutatás és fejlesztés területén.

A szakpolitikus szerint a magyar tudományos hagyományokhoz, kutatási know-how-hoz illeszkedő innovációs politikára van szüksége Magyarországnak, összhangban a lokális erőforrásokkal és a képességeinkkel.

Csapó János a folytatásban az okos (smart) turizmus kérdését járta körbe, a nyitrai és a pécsi egyetemen is dolgozó szakember a terület szlovákiai és magyarországi lehetőségeit mutatta be. 

A résztvevőket üdvözölte Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság korábbi főtitkára, aki a 129 éves társaság nevében is megköszönte a határon túli szakmai szervezetek munkáját és az együttműködést az MKT-val.

A délután során aztán két szekcióban kerekasztal-beszélgetések zajlottak az önkormányzatiság és a turizmusfejlesztés, valamint a turizmus és a digitalizáció témáját érintően.

A turizmus lehetőségeiről zajló beszélgetésben részt vett Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi Thermalpark DS igazgatója és a portálunkat is működtető Perfects Rt. igazgatója Rajkovics Péter is.

Ma7/dunaszerdahelyi

Ezt már olvasta?

Cookies