Back to top

A dunaszerdahelyi kórházban tovább emelik az intenzív betegellátás minőségét

Publikálva: 2021, november 5 - 17:09
Új, speciális intenzív osztály nyílt ma meg a dunaszerdahelyi kórházban, ezzel is javítva Dunaszerdahely és vonzáskörzete egészségügyi ellátását.
A dunaszerdahelyi kórházban tovább emelik az intenzív betegellátás minőségét

Az újonnan nyílt osztály különlegessége, hogy egy osztályon belül az intenzív betegellátás négy területe található meg. A jelenlegi európai minőségnek megfelelő technikai berendezéssel ellátott osztályon a belgyógyászat, a neurológia, a sebészet, az aneszteziológia és az intenzív gyógyászatra szakosodott orvosok és nővérek látják el a pácienseket.

A megnyitón Miroslav Bdžoch, a Svet zdravia klinikai igazgatója örömmel mondta el, kórházaik megújulási mozaikjának egy újabb darabját mutathatják meg a média képviselőinek. Az intenzív gondoskodás mindig fontos volt a kórházat üzemeltető csoportosulás számára, mivel szerinte ez az osztály mintegy a szíve a kórháznak. Európai Uniós támogatásból és saját forrásoknak köszönhetően jöhetett létre ez az osztály, melyben – köszönhetően a modern technikai berendezéseknek és a gondoskodó személyzetnek – még több életet tudnak majd megmenteni a jövőben. Gratulált az osztály létrehozásán fáradozó egész csapatnak, hogy a koronavírus-járvány nehéz időszakában sikerült ezt a nagy projektet végrehajtani.

Bock Sylvia, a dunaszerdahelyi kórház igazgatónője elmondta, a kórház elmúlt 60 éve legnagyobb fejlesztésének második pillérét adhatják át. A tavaly elkészült új sebészeti osztály után az új intenzív osztály, melyben a korábban a kórház különböző részein található osztályokat sikerült egy fedél alá hozni, modern eszközök beszerzésével, profi orvosi csapatot bevonva hatalmas lépést jelent a kórháznak. A 2020 júliusában elkezdődött munkálatok eredményeként egy olyan osztályt tudnak most megnyitni, melyben a legrosszabb állapotban lévő pácienseknek tudnak segíteni. Következő lépésként, a fejlesztés harmadik szakaszában jövő év tavaszától a sürgősségi osztályt kívánják megújítani.

Laczkó Balázs, az aneszteziológiai és multidiszciplináris intenzív betegellátó osztály újonnan kinevezett főorvosa előbb megköszönte elődje, Dr. Miroslav Drotár munkáját, majd az új osztály specifikusságairól beszélt. Mint mondta, már az osztályon található 17 beteggondozó ágy is különleges, mivel azok az éppen folytatott szakorvosi ellátás szerint módosíthatók, bármelyik ágy használható bármelyik osztályon, nyolc közülük pedig olyan felszereltségű, hogy a legrosszabb állapotban lévő betegeket is képesek segítségükkel ellátni. Szavai szerint a beszerzett technika olyan minőségű, hogy az országban kevés kórház dicsekedhet hasonló felszereltséggel. Az egy osztályon belül összefogott négy szakorvosi egység így sokkal magasabb szintű betegellátásra képes, mint korábban. A fiatal főorvos kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány alatt szerzett tapasztalatokat is felhasználták az osztály kialakítása során, két izolációs szobát is kialakítottak, melyekben a legrosszabb állapotban lévő Covid-fertőzött pácienseket is el tudják látni. Kiemelte ugyanakkor, hogy városunkban és körzetében a magas oltottságnak köszönhetően jelenleg szerencsére sokkal jobb a járványügyi helyzet, mint az év elején.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke a régi tulajdonos – Nagyszombat megye – nevében köszönte meg az új tulajdonos, a Svet zdravia hathatós gondoskodását. Örömét fejezte ki, hogy a tartják a kórház eladásakor tett ígéretüket, és folyamatosan fejlesztik a dunaszerdahelyi kórházat. Az új szakosztály minden dolgozójának – orvosoknak, nővéreknek, kisegítő személyzetnek – azt kívánta, hogy elégedettek végezhessék munkájukat, a pácienseknek pedig, hogy minél többen távozzanak gyógyultan erről az osztályról.

Az aneszteziológiai és multidiszciplináris intenzív betegellátó osztály főnővére, Jana Major kiemelte, meggyőződése, hogy a nővérek a gerince az egészségügynek. Biztos benne, hogy a modern eszközökkel felszerelt osztályon, a szakorvosokkal együtt örömmel és mosollyal fogják ápolni a betegeket.

A. Szabó László, városunk alpolgármestere szintén örömét fejezte ki a dunaszerdahelyi kórház fejlődését látva. Mint portálunknak elmondta:

Bárminemű fejlesztés vagy beruházás, ami a város területén történik, még ha a magánszektorban is, örvendetes mindannyiunk számára. Kiváltképp, ha az egészségügyi ellátást javítja. Épp ezért nagy köszönettel tartozunk a Svet zdravia társaságnak, valamint a kórház vezetésének, hogy ilyen modern körülmények közt igyekeznek majd biztosítani városunk és a régió lakosainak mielőbbi gyógyulását.

„Hogy ezt minél hatékonyabban tudják folytatni, elsősorban töretlen egészséget és kitartást kívánunk az orvosoknak, nővéreknek és minden dolgozónak, aki ebben az áldozatkész tevékenységben részt vesz” – tette hozzá A. Szabó László.

A hivatalos átadót követően a vendégek és a média képviselői is megtekinthették a modern eszközökkel felszerelt osztályt, miközben a főorvos és a főnővér készséggel adtak felvilágosítást az új intenzív osztály nyújtotta lehetőségekről.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies