Back to top

Dunaszerdahelyi kedvezményezettje is van a jótékonysági gálának

Publikálva: 2018, február 14 - 19:46
A Dunaszerdahely testvérvárosában, Győrben április elején megrendezésre kerülő IX. Kantharosz jótékonysági gála sajtótájékoztatóját tartották február 13-án a dunaszerdahelyi városházán. A találkozó apropójául szolgált az is, hogy a gála egyik tavalyi kedvezményezettje a dunaszerdahelyi Életfa Polgári Társulás volt.

A hét győri civil szervezet – az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus Győri legációja, az Első Győri Lions Club, az Arrabona Lions Club, a Patrónus Lions Club, a Rotary Club Győr, a Rotary Club Rába és a Rotary Club Győrújbarát – által kezdeményezett jótékonysági gálaest célja, hogy a fogyatékkal élő, nehéz sorsú, illetve a nagyon tehetséges fiatalokat segítse. Történetének nyolc éve alatt több mint 53 millió forint gyűlt össze, amelyet ilyen célokra fordítottak.

Az esten, amelynek a fővédnöke Győr polgármestere, Borkai Zsolt, fellép az ötvenéves fennállását ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar is, Berkes Kálmán Liszt-díjas, Érdemes művész vezényletével.

A gálaest történetéről, céljairól annak gesztora, a szervezőbizottság tagja, Pió Márta beszélt, utalva rá, hogy noha eddig a győri régióban élő gyermekeket, rászorulókat támogatták az est bevételből, ám dr. Horváth Zoltán dunaszerdahelyi alpolgármester ötlete mentén 2017-ben már Felvidéket is bekapcsolták, s így került látókörükbe Dunaszerdahely is.

Horváth Zoltán alpolgármester, aki egyben a Győri Rotary Club tagja, így emlékszik az eseményre: „Még 2016-ban vetettem fel a klubon belül, többek között Hartványi Tamás barátomnak, aki a Kantharosz gála kuratóriumának a tagja a Rotary Club Győr képviseletében, hogy ha a jótékonysági gálán vannak felvidéki borászok is, miért is ne lehetne felvidéki támogatott, kedvezményezett. Hiszen tudvalevő, hogy nagyon sok jó projekt van felénk, Dunaszerdahelyen is. Ami kifejezetten csak és kizárólag gyerekekkel foglalkozik, az persze már kevesebb, de létezik. Úgy gondoltam, hogy az eddigi támogatottakkal hasonló szellemiségű a városunkban működő Életfa Polgári Társulás, így jeleztem Pócs Zsuzsának, az Életfa vezetőjének a lehetőséget, akik be is adták a pályázatot. A történet aztán a maga utáján »tovább építkezett«: ha van városunkban rotary club, s potenciálisan lehet (miként lett is) dunaszerdahelyi támogatott, miért is ne lehetne a dunaszerdahelyieket is bevonni a gála támogatásába. A pozitív visszajelzés nem is késett a Dunaszerdahelyi Rotary Club részéről, ugyanis megtámogatták a jótékonysági rendezvényt százezer forinttal. A gála szervezőinek a döntése alapján aztán végül az Életfa 500 000 forintos támogatását ezzel a százezerrel 600 000 forintra emelték.”

A tájékoztatón Viola László, a dunaszerdahelyi Rotary Klub soros elnöke azt emelte ki, hogy valóban szívesen állnak ilyen nemes ügyek mellé, főképp, ha egyértelmű, hogy a támogatás jó helyre kerülve jó ügyet szolgál.

A találkozón részt vett Pócs Zsuzsa, az Életfa Polgári Társulás vezetője, valamint munkatársa, Bodó Végh Veronika is, akik, mint elmondták, a dunaszerdahelyi Szivárvány fejlesztő központban hiperaktív, illetve sokszor autista gyerekekkel foglalkoznak, akik számára a támogatás kézzel foghatóvá válik majd, hiszen egyrészt a csallóközi óvodákban tudnak a szülők számára a megelőzésről előadást tartani, illetve tanácsadással segíteni őket. Emellett két egészségkárosodott kisgyermek kezelésére fogják fordítani az elnyert összeget.

A sajtótájékoztató végén a gála szervezői jelezték, pozitív hír, hogy idén is érkezett Dunaszerdahelyről pályázat, s remélik, városunkból is egyre többen fognak majd érdeklődni a gála iránt.

Ezt már olvasta?

Cookies