Back to top

A dunaszerdahelyi holokausztra emlékeztek

Publikálva: 2018, június 11 - 09:06
A Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség szervezésében emlékeztek meg a zsidó temetőben lévő Holokauszt áldozatainak emlékfalánál a vészkorszakban elhunyt dunaszerdahelyiekről június 10-én.

A megemlékezés elején Baruch Veselý, a jeruzsálemi zsinagóga kántora elénekelte a Gyász imáját, majd meggyújtották az emlékezés lángjait.

Ezt követően előbb Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi  Zsidó Hitközség vezetője szólt, felidézve a 74 évvel ezelőtti dunaszerdahelyi deportálásokat. Kornfeld egyben figyelmeztetett, hogy ma is erős a szélsőségek jelenléte, s ezek az erők több országban parlamenti képviselettel is bírnak.

A napi európai eseményekkel párhuzamot vonva kiemelte, hogy az utóbbi három-négy évben az Izraelbe érkező emigráns „Franciaországból érkezett, egy olyan országból, ahol a háború óta megszakítás nélkül működnek a demokratikus intézmények. Fel kell rá figyelnünk, és keresnünk ennek a ténynek az okait.” Kornfeld szerint az ENSZ különböző szervezetei, de hasonlóképp az Európai Unió vezető politikusai „egyáltalán nem igyekeznek az okokat gyógyítani, hanem csak mutogatnak a következményekre”, s kritizálják a cionista eszmét.

„Az igazmondás fontosabb, mint a diplomatikus szokások” – húzta alá. 

Bukovszky László, a szlovák kormány kisebbségi kormánybiztosa előbb felidézte a vészkorszak dunaszerdahelyi eseményeit, majd hozzátette, hogy „a dél-felvidéki zsidóság történelmi tragédiájáért a Horthy-féle Magyarország a felelős.” 

„A vidéki zsidóság gettósítása, majd a haláltáborokba való deportálása nem történhetett volna meg a helyi, és az országos hatóságok részvétele nélkül” – mondta.  

Kiss Balázs, Magyarország pozsonyi nagykövetségének tanácsosa is szólt a jelenlévőkhöz, felidézve az eseményeket. Beszédében kiemelte, hogy a magyar zsidóság a magyar közösség részeként mindig számíthat a magyar kormány védelmére. 

Az eseményen részt vett még többek között dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, dr. Horváth Zoltán alpolgármester, Dakó Sándor, Gútay László, Ravasz Marián városi képviselők, Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos, Olgyay Csaba katolikus diakónus és Görözdi Zsolt református lelkész is.

Ezt már olvasta?

Cookies