Back to top

Dunaszerdahelyi fényképész Komlón

Publikálva: 2016, március 14 - 16:34
Március 11-én a komlói Közösségek Házában nyílt kiállítás a dunaszerdahelyi Karaffa Attila amatőr fényképész képeiből.

Az alkotó a Rákóczi Szövetség Komlói Szervezetének meghívására érkezett a városba. A megnyitón Horváth Lászlóné, a Közösségek Házának igazgatója köszöntötte a vendégeket majd Dr. Hoppa József a helyi szövetség elnöke nyitotta meg a kiállítást. A szövetség helyi elnöke beszélt arról, mennyire örül annak, hogy a meglévő erdélyi kapcsolatuk mellett egy felvidéki van kialakulóban.

Kiemelte, hogy ez nem jöhetett volna létre a Rákóczi Szövetség Dunaszerdahelyi Szervezetének vezetője, Klőr Levente nélkül, aki elkísérte a felvidéki alkotót. Dr. Hoppa József beszédében felidézte a Csallóköz történetét, meseszép vidékeit, hiszen az alkotó a képein is ezt örökítette meg. Elmondta, hogy ezt a területet régente Aranykertnek is hívták, mert az itteni föld és vízi világ bőséges megélhetést adott az itt élőknek. Sajnos napjainkra már gyökeresen átalakult az itteni táj és a Duna is más mederben folyik.

Az alkotó, Karaffa Attila azt hangsúlyozta, hogy a képein rajta van minden, amit fontosnak tart: a kultúra, a vallás, a sport, az emberek. Majd így folytatta: „Úgy gondolom, hogy nekünk itt a szülőföldünkön ezek a momentumok fontosak, és vallom, hogy ezeket tovább lehet adni a fényképek segítségével is.”

A megnyitót követően a kiállításra látogatók beszélgethettek az alkotóval és kísérőjével. Szóba került többek között az is, hogy a szlovákiai magyarság nagy része ragaszkodik nyelvéhez, hagyományaihoz és ápolja, gondozza történelmi emlékeit. Ennek ellenére az elmúlt tíz évben százezerrel csökkent a magyarság létszáma. A legutóbbi parlamenti választáson sem sikerült kellőképpen mozgósítani a magyar szavazókat. Ezért és a már régóta meglévő politikai megosztottság miatt a felvidéki magyarság parlamenti jelenléte elenyésző. Karaffa Attila szerint a fiatalítás és egy új stratégia mentén talán lehet változtatni a kialakult helyzeten.

Forrás: komloiujsag.hu
Képek: Czeti Ádám
 

Ezt már olvasta?

Címkék: Karaffa Attila
Cookies