Back to top

Dunaszerdahely a Nemzeti Vágtán

Publikálva: 2016, szeptember 18 - 10:46
Szombaton és vasárnap Budapesten, a Hősök terén rendezik meg kilencedik alkalommal a Nemzeti Vágtát, amelyen idén is képviselte magát Dunaszerdahely.

Az időjárás nem kedvezett a szombati megnyitón a résztvevőknek, szemerkélő esőben 71 település versenyzőjének ünnepélyes fogadalomtételével, majd lovas bemutatóval kezdődött a rendezvény. Felvonultak többek között a honfoglalás idejét, Szent László korát és a török időt megidéző hagyományőrzők és Kassai Lajos lovas íjászai is. A délután első versenyprogramja a kishuszár vágta előfutamai voltak, majd elkezdődött a települések 12 előfutama is.

Dunaszerdahely lovasa, Egri Árpád Win lovával az első futamban indult, amely előtt sűrű esőzés öntözte Budapestet. Mindez nem könnyítette meg a résztvevők dolgát, ahogy a közönségét sem, a startra ugyan az esőzés alábbhagyott, úgy tűnt, talán el is állt, de végül így is csupán a hatból öt versenyző tudott elindulni. Ahogy azt Árpád később nyilatkozatában is elárulta, jól sikerült neki a rajt, az első három versenyzővel tartotta a lépést, de sajnos lovának szemébe az előtte haladóktól homok került, amely nehezítette a versenyzést. Az utolsó körben ezért jobban lemaradt tőlük és végül a harmadik helyen zárt előfutamában Csemő és Bükkösd mögött, de megelőzte a Felvidéki Vágta győztesét, Érsekújvárt. Az első két hely jelentett volna továbbjutást, a harmadik helyről csak a legjobb idővel kerülhetett volna tovább, de mivel a délután későbbi szakaszában a időjárás is sokkal kegyesebb volt a versenyzőkhöz, így ez sajnos nem sikerült. Árpád viszont nem csügged, jövőre is szeretne részt venni a Nemzeti Vágtán, amely minden versenyző számára nagy élmény. Városunkból az önkormányzatnak köszönhetően szombaton ingyenes buszjárat indult a helyszínre, hogy szurkoljanak Dunaszerdahely lovasának.

Hájos Zoltán polgármester családjával látogatott ki a futamra, s mint elmondta, nagy öröm számára, hogy városunk már másodszor ott lehetett a Nemzeti Vágtán. „Nem csupán a versenyről szól a rendezvény, hanem a közösségről, a találkozásról. Nagyon fontos a részvétel egy ilyen nemzeti eseményen, jó, hogy sátrunkban bemutathatjuk az érkdelőknek a szűkebb és tágabb régiónk értékeit” – mondta el a polgármester.  A Vágtakorzón ugyanis a standok sokasága várta az érdeklődőket, ahol nem hiányzott a Felvidéki Vágta sátra sem, ahol Karaffa Attila városi képviselő is tájékoztatta az érdeklődőket. Itt a dunaszerdehelyi Thermalparkról, városunkról és a Csallóköz további turisztikai látványosságairól tudhattak meg többet az érdeklődők. Mint megtudtuk, sokan voltak kíváncsiak a fürdővárosunkra a budapesti látogatók közül.

A helyszínen találkoztunk Berényi József, Nagyszombat megye alelnökével is, aki kérdésünkre elmondta, már többször járt a Nemzeti Vágtán, most először viszont családjával együtt érkezett. „Nagyon szép rendezvényről van szó, amely visszahozza lovas hagyományaikat és kellemes búcsú a nyártól, igaz idén nem kedvezett neki teljesen az időjárás. A felvidéki lovasoknak fontos a részvétel, s úgy gondolom, ezek során szereznek majd tapasztalatokat, hogy a későbbiekben a verseny előkelőbb helyezéseiért is harcolhassanak.”

A szombati előfutamokat követően vasárnap öt középdöntőben versenyeznek a lovasok, ezek győzteseiből alakul ki az esti finálé mezőnye.

A helyszínen készített képgalériánkat itt tekinthetik meg!

Ezt már olvasta?

Cookies