Back to top

Döntöttek a járványkezelésről, a héten pontosítják az előírásokat

Publikálva: 2021, március 1 - 07:24
A kormányfő vasárnap este a szociális hálón megerősítette, a kormány döntött az új járványellenes intézkedésekről.
Döntöttek a járványkezelésről, a héten pontosítják az előírásokat

Igor Matovič a bejegyzésében arról ír, kedd óta húsz tudós társaságában kereste a „rejtély” megoldását, miért emelkedik még mindig a kórházban ápolt fertőzöttek száma, miközben január eleje óta szigorú lockdown van érvényben és a Covid-automatát is bekapcsolták.

A kormányfő szerint a kabinet vasárnap este rábólintott az új járványellenes intézkedésekre.

Matovič a bejegyzésében arról ír, „jó munkát végeztek”.

Kötelező lesz az FFP2-es maszkok viselete

Március 8-tól a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz az FFP2-es légzésvédő maszk használata, március 15-től pedig beltéren általánosan kötelezővé teszik az FFP2-es maszkok használatát - derül ki a vasárnap elfogadott kormányhatározatból. A rendelkezés alól a kiskorúak kivételt kapnak, nekik elég lesz a sebészi maszkot viselni.

Tovább szigorítják a kijárási korlátozásokat

Az intézkedések, amelyek a sajtóba már kiszivárgott tervezetet követik, a mobilitás csökkentését, illetve a veszélyes vírusmutációk behurcolásának megakadályozását célozzák.

Csak azok a szülők vihetik óvodába vagy az iskolák alsó tagozatára a gyermeküket, akik nem az otthonukból végzik a munkájukat. Az alkalmazottaknak és a diákoknak hetente kétszer kell tesztelniük saját magukat.

Március 8-tól eltörlik a pozitívan tesztelt személyekre vonatkozó kivételeket, ettől az időponttól már élelmiszerboltba sem mehetnek, legfeljebb orvoshoz vagy gyógyszertárba.

Nem lesz lehetőség a járáshatáron kívül természetjárásra, illetve éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, ami alól csak az elengedhetetlen munkavégzés és az orvosi ellátás igénybe vétele jelent kivételt.

Az új szabályok a korábbi elképzeléstől eltérően nem hétfőtől, hanem csak szerdától lépnek hatályba.

Amennyiben március 21-ig nem érzékelhető a járványhelyzet érdemi javulása, nem marad más lehetőség, mint az üzemek bezárása.

Más szabályok vonatkoznak majd a tesztelésre

Átalakítják az oltási stratégiát a klinikai tapasztalatok alapján, illetőleg új szabályok szerint fog működni a Covid-automata is, lévén változnak a lakosság tesztelésére vonatkozó szabályok.

Az új járványellenes intézkedéseket részletesen a hétfőre tervezett sajtótájékoztatón ismertetik.

ma7.sk / Kolek Zsolt

Ezt már olvasta?

Cookies