Back to top

December 21-től újra leáll az ország

Publikálva: 2020, december 9 - 20:28
Marek Krajčí egészségügyi miniszter arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy a járványhelyzet az elmúlt napokban tovább romlott és várhatóan tovább is fog romlani, így nem kerülhető el az ország lezárása.
December 21-től újra leáll az ország

A kedvezőtlen helyzet az egészsügyi munkatársakat is érinti, éppen ezért kéri a lakosokat, tartsák be az alapvető szabályokat, vagyis a maszk hordását, a távolságtartást és kézmosást. Ezeket a szabályokat ugyan mindig ismétlik, de ha betartanák őket, akkor a miniszter szerint csökkenteni lehetne a koronavírus terjedését. 

Egyúttal köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak.

Marek Krajčí figyelmeztetett: a kórházakban nő a fertőzöttek száma. Az átalakított fekvőhelyeknek már több mint a fele foglalt. Ezenkívül a koronavírus miatt több mint 2200 egészségügyi dolgozó van otthon.

Ján Mikas tiszti főorvos elmondta, a tegnapi válságstáb és a mai kormányülés után döntöttek az érintettek, s a következő szabályozásokat vezetik be:

  • december 11-től bezárnak az éttermek teraszai - csak kiadni és kiszállítani lehet az ételeket, italokat,
  • december 14-től szigorodik a hotelek nyitvatartása, a sífelvonók működtetése - 72 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet őket használni,
  • december 21-től csak a létszükségletet biztosító üzletek maradhatnak nyitva, a többi bezár, ahogy az iskolák is. Ez az állapot legalább három hétig marad érvényben,
  • december 28-tól az ötszáznál több személyt foglalkoztató cégek esetében kötelező lesz a rendszeres tesztelés.

A tiszti főorvos az éttermekkel kapcsolatos korlátozásokról azt mondta, hogy az intézkedéseket azért vezetik be, mert nagy kockázatot jelentenek a járvány terjedése szempontjából. „Az eddig elfogadott intézkedéseket nem tartották be” – figyelmeztetett. Hangsúlyozta: így erre azok is ráfizetnek, akik az intézkedéseket betartották.

Ezenkívül azt is bejelentette, hogy a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) még szerdán kiad egy rendeletet a további intézkedésekről, amely például a síközpontokat is érinteni fogja. Az ilyen központok látogatóinak egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell majd rendelkezniük, a kabinos felvonókban egyszerre csak egy személy tartózkodhat, vagy olyan személyek, akik egy háztartásban élnek. A hotelek látogatóinak szintén negatív teszttel kell rendelkezniük, és nem teszik lehetővé az étkezést a közös helyiségekben. „Az üzemeltetőknek fokozottan kell ügyelniük a tisztaságra, illetve a helyiségek takarítására és fertőtlenítésére” – tette hozzá Mikas.

A tiszti főorvos arra is felszólította a nyilvánosságot, hogy ne látogasson el a karácsonyi vásárra, mert ez kockázatot jelent a koronavírus terjedése szempontjából.

Igor Matovič kormányfő ezután arról beszélt, elismeri vesztett, mert a köztársasági elnök az országos tesztelés előtt is ellene dolgozott, ahogy a gazdasági tárca se tudta biztosítani a teszteket decemberben, így nem tudták elkerülni a lockdownt.

Az ún. lockdown legalább három hétig lesz érvényben az egész ország területén, minden egyes járásban. A legrosszabb járványhelyzetben lévő régiókban ez akár hetekkel is elhúzódhat. Mint elmondta, az Egészségügyi Minisztérium és a Közegészségügyi Hivatal bemutatja az ún. COVID-automatát, amely a lezárások feloldását fogja irányítani.

Kijárási korlátozás nem lesz az ünnepek alatt, bíznak benne, hogy a lakosok felismerik a helyzet komolyságát, s felelősségteljesen viselkednek majd.

A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem kívánja leváltani az általa többször bírált Richard Sulíkot, mert a második világháború utáni legrosszabb helyzetben nem akar politikai feszültséget kelteni.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies