Back to top

Csütörtöktől veszélyhelyzetet hirdet a kormány

Publikálva: 2020, szeptember 30 - 13:10
Csütörtöktől, október elsejétől érvénybe lép a veszélyhelyzet Szlovákiában, jelentette be a szlovák kormány szerdai ülése után.
Csütörtöktől veszélyhelyzetet hirdet a kormány

Igor Matovič miniszterelnök közösségi oldalán megjegyezte, egyelőre 45 napig érvényes a veszélyhelyzet. Szavai szerint esetleges folytatásáról, vagy éppen visszavonásáról a halottak napja körüli utazások hatása láttán döntenek majd.

„Mindenszentek után hozzuk meg a következő döntést, hogy folytatódnia kell a veszélyhelyzetnek, vagy visszatérhetünk az élet normális kerékvágásába” – jelentette ki a kormányfő.

A meghirdetett veszélyhelyzet alatt az államnak lehetősége van a szabadságjogok korlátozására – ám csakis a feltétlenül szükséges mértékben és időre. A kormány akkor vezetheti be a veszélyhelyzetet, ha közvetlenül veszélyben lenne a polgárok élete, egészsége, vagy az életkörnyezet, esetleg nagy anyagi kár megelőzése céljából. A jelenleg hatályos törvények szerint a veszélyhelyzetet maximum 90 napra hirdetheti ki a kormány.

Az újbóli bevezetés oka a koronavírus-járvány megerősödése; a kormány a központi válságstáb javaslata alapján döntött a bevezetés mellett.

Alapvető különbség azonban az első hullám idején érvényes helyzethez képest, hogy ezúttal nemcsak az egészségügyet érinti, hanem általános jellegű a csütörtöktől életbe lépő veszélyhelyzet.

forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus
Cookies