Back to top

Csütörtöktől lezárják a körforgalmat

Publikálva: 2017, július 18 - 09:58
Július 20-tól kezdődnek a lezárások városunkban, amelynek oka a Galántai út és a Fő utca találkozásánál található nagy körforgalom átépítése, a letérősávok kialakítása, ezzel pedig a városi forgalom meggyorsítása.

A legnagyobb hatással mindez a városon áthaladó és oda érkező teherforgalomra lesz, amelyet minden irányból elterelnek, mivel egy hónapon keresztül teljesen lezárásra kerül a körforgalom. Mindez azt jelenti, hogy a héten minden irányból kijelölésre kerülnek az utak, merre is tudják elkerülni a várost. A Galánta irányából érkező teherforgalom Csallóközkürt irányába lesz elterelve – tudtuk meg a Szelle Erikától, a Városi Hivatal Építészeti Főosztályának vezetőjétől. A teljes lezárásra egyébként azért van szükség, hogy a kisebb forgalmat jelentő nyári hónapokban a munkák nagy része elvégzésre kerülhessen, ezáltal felgyorsuljon a beruházás megvalósítása. Az elterelést jelző táblák egyébként már kikerültek, egyelőre le vannak takarva addig, amíg csütörtökön életbe nem lép a teljes lezárás.

Ami a gépkocsiforgalmat illeti, természetesen a körforgalom lezárása majd azt jelenti, hogy az autósoknak is kerülniük kell, ezt a cikkhez tartozó képeken is megtekinthetik. Az északi irányból a belváros felé közlekedők számára a lezárás következtében a Kondé püspök utca válik a legfontosabb szakasszá, ahol várhatón nagymértékben megnövekszik majd a forgalom. A folyamatos közlekedést biztosítandó a Kondé püspök utcából a Múzeum utcára majd csak jobb irányba lehet majd kitérni, vagyis baloldalra, a Csallóközi múzeum irányába majd úgy lehet eljutni, ha jobbratérést követően az autós a körforgalomból visszatér ebbe az irányba. Ezzel a megoldással próbálják segíteni a csomópontok gyorsabb átjárhatóságát, s rendőrök is fogják biztosítani a közlekedést. A lezárások természetesen azt is jelentik majd, hogy a körforgalom közelében elhelyezkedő lakónegyedekben megnövekszik majd az áthaladó forgalom, ezért fontos lesz, hogy az utakon még jobban odafigyeljünk egymásra.

A körforgalom átépítése egyébként megyei beruházás, az ott felújításra kerülő közvilágítás és járdaépítés viszont a már a városi költségvetésből valósul meg. A Városi Hivatal kéri azon autósókat, akik csak áthaladnának a városon, kerüljék ki azt a környező utakon, ezzel is segítve a közlekedést és saját maguk gyorsabb célba érkezését.
A gyalogos és kerékpáros átjárás a körforgalom közelében be lesz biztosítva egészen addig, amíg a járda építése el nem kezdődik. A város szeretné, ha a Csallóközi vásárig a teljes átalakítás elkészülne, és csupán az első hónapban lesz teljes lezárás, azután részlegesen szeretnék már megnyitni a körforgalmat.
Ami az átalakítás utáni állapotot érinti, a belső zöld sziget kisebb lesz, növekszik viszont a járda szélessége, kialakításra kerül a kerékpárossáv és természetesen a letérősávoknak köszönhetően remélhetőleg a forgalom is majd gyorsul a városban – árulta el Szelle Erika.

A lezárás érinti a tömegközlekedés is. Anton Ladziansky, a dunaszerdahelyi Autóbusz-közlekedési Vállalat közlekedési menedzsere portálunk kérdésére elárulta, a városi buszjárat és a Tesco bevásárlóközpontba haladó járat a - Galantská cesta (Sociálna poisťovňa) – Galántai út (Szociális biztosító) – elnevezésű megállóhelye az átalakítási munkálatok ideje alatt megszűnik. A városközi járatok esetében ez a megálló átmenetileg a Galántai úton található Slovnaft benzinkúthoz lesz áthelyezve mindkét irányban, amely az eredeti megállótól nagyságrendileg 100 méterre található. A Dunaszerdahelyre Kisudvarnok felől érkező buszok számára viszont a megálló a Dunajská Streda, Mestský úrad – Dunaszerdahely, Városi Hivatal megállóval lesz helyettesítve.

Az átépítés kapcsán várható korlátozásokról és lezárásokról folyamatosan tájékoztatjuk majd olvasóinkat portálunkon.

Ezt már olvasta?

Cookies