Back to top

Csökkentenék az előírt tananyagot

Publikálva: 2020, április 25 - 16:38
A koronavírus-járvány hosszabb időre, akár tartósabban is megváltoztathatja a szlovákiai oktatást – jelentette ki az RTVS Szombati dialógusok (Sobotné dialógy) című politikai műsorában Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter, aki szerint néhány intézkedés, melyeket a járvány alatt bevezettek, a krízishelyzet után is fennmaradhat. Ezek között említette például a tanulók szóbeli értékelését is.
Csökkentenék az előírt tananyagot

Gröhling elmondta, a következő héten a minisztérium bemutat egy oktatási segédanyagot, amely abban adna útmutatást a pedagógusoknak, hogyan csökkentsék év végéig a korábban előírt tananyagot.

„Jelen pillanatban azon dolgozunk, hogy meghatározzuk a legfőbb oktatási területeket. Ezek közé fognak tartozni mindenekelőtt a nyelvek, a kommunikáció, a matematika, az emberrel és társadalommal, valamint az emberrel és a természettel összefüggő ismeretek oktatása” – fejtette ki.

Hozzátette, az alapiskolák első négy évfolyama számára azt fogják javasolni, hogy egy tanítási napon két fő oktatási területet kombináljanak, a felsőbb évfolyamok számára azonban azt tanácsolják, hogy egy nap csak egy területtel foglalkozzanak.

Gröhling vitapartnere, a szlovák parlament oktatásügyi bizottságának alelnöke, Ľubomír Petrák (Smer-SD) szerint azzal, hogy a diákok értékelése szóban is megtörténhet, a tanulók részben elveszítették motivációjukat.

„Jobb megoldásnak tartottam volna, ha egyfajta kombinált értékelést vezetünk be. Például egy tananyag százalékos értékelését össze lehetett volna kapcsolni a hiányosságok szóbeli értékelésével” – magyarázta Petrák. 

Gröhling a vitaműsorban elmondta, az oktatás egészét nem lehet a digitális oktatással helyettesíteni. „A tanulók és a tanárok fizikai kapcsolatára szükség van”, fogalmazott a miniszter, aki szerint sok változást pénz nélkül is meg lehet oldani. Ennek kapcsán megjegyezte, a jövőben például sort kell keríteni az iskolák racionalizására.

Ezt már olvasta?

Cookies