Back to top

Csökken a karantén ideje a pozitív személyek számára

Publikálva: 2021, szeptember 8 - 22:15
Hétfőtől (szeptember 13.) tíz naposra csökken a karantén ideje a pozitív koronavírusteszttel rendelkező személyek számára, amennyiben az előző három napban nem jelentkeztek náluk a betegség tünetei.
Csökken a karantén ideje a pozitív személyek számára

A karantén ideje azok számára is csökken,

akik pozitív személlyel kerültek kapcsolatba. Nem lehetnek tüneteik, és az ötödik napon RT-PCR-tesztet kell végeztetniük. Ebben az esetben a karantén ideje hét napig tart a pozitív személlyel való kapcsolattól számítva.

Ha valaki nem akarja magát teszteltetni, a karantén 10 nappal a pozitív személlyel való kapcsolatba kerülés után ér véget.

Erről szerdán tájékoztatott Marek Eliáš, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) kommunikációs osztályának munkatársa. Az ÚVZ azt közölte, hogy a tíznapos karantén az első tünetek megjelenésétől számítódik.

Ha nincsenek tünetek, akkor a mintavétel napjától kell ezt számítani. Ha az utolsó három napban nem jelentkeztek a tünetek, a karantén befejezéséről az általános orvos dönt

– közölte Eliáš.

Hozzátette: abban az esetben, ha a kontaktszemélynél a betegség legalább egy tünete jelentkezik, a karantén befejezéséről szintén az általános orvos dönt. Mindenki, aki hétfőig karanténban lesz, a korábbi szabályok szerint fejezi azt be.

tasr / ma7

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus