Back to top

Csehország százezer adag vakcinát kap Franciaországból, mi is kölcsönözhetünk oltóanyagot Matovič szerint

Publikálva: 2021, február 26 - 08:49
Franciaország 100 ezer adag Pfizer/BioNTech vakcinát ad március közepéig Csehországnak a koronavírus-járvány elleni fellépés segítésére – közölte Andrej Babiš cseh kormányfő csütörtökön a ČTK hírügynökséggel.
Csehország százezer adag vakcinát kap Franciaországból, mi is kölcsönözhetünk oltóanyagot Matovič szerint

„Már hosszabb ideje azon dolgozunk, hogy valamivel több vakcinát szerezzünk. Izraelben sikerrel jártunk, onnan ajándékba kaptunk vakcinákat. Franciaország pedig most március 15-ig 100 ezer vakcinát ígért” – mondta a kormányfő a cseh hírügynökségnek.

Korábbi prágai jelentések szerint Izrael 5 ezer adag Moderna vakcinát ajándékozott Csehországnak hálából azért, hogy Prága diplomáciai úton támogatja a zsidó államot. A kormány döntése alapján ezeket a vakcinákat azok a katonák fogják megkapni, akik a koronavírus-járvány idején a nagyon leterhelt cseh kórházakban teljesítenek szolgálatot.
A Hospodárske Noviny című gazdasági és politikai lap csütörtökön azt írta, hogy a cseh kormányfő Ursula von der Leyenen, az Európai Bizottság elnökén keresztül szólította meg európai uniós partnereit.

Andrej Babiš a cseh hírügynökségnek nyilatkozva visszautasította azokat a bírálatokat, miszerint Csehország a rendelkezésére álló vakcinákat sem képes időben felhasználni, és lassú az oltási folyamat.

„Eddig 797 460 vakcinát kaptunk (…), a mai napig 600 429 személyt oltottak be” – magyarázta az oltási helyzetet a kormányfő. Úgy vélte, az oltási folyamat Csehországban jól halad. A cseh egészségügyi szakemberek úgy vélik, a jelenlegi járvány egyetlen megoldása a lakosság minél gyorsabb és nagyobb mértékű beoltása.

Szlovákiában Igor Matovič kormányfő csütörtökön Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy Pozsony is tárgyalásokat folytat uniós partnereivel a koronavírus elleni vakcinák kölcsönzéséről. A szlovák kormány ezzel szeretné áthidalni a jelenlegi ideiglenes vakcinahiányt.

„Az elmúlt héten sokat tárgyaltam Ursula von der Leyennel a vakcinákról. Ennek alapján az Európai Bizottság beindította az úgynevezett SOS mechanizmust a vakcinák kölcsönzésére, ami áthidalhatná a jelenlegi szállítási nehézségeket” – olvasható Matovič bejegyzésében.

A szlovák kormányfő azt állította, beszélt Angela Merkel német kancellárral is, aki felajánlotta neki szlovákiai Covid-betegek Németországba szállítását.

A több mint ötmilliós Szlovákiában eddig 294 165 személyt oltottak be, a második adagot 115 269 személy kapta meg – közölte honlapján a szlovák egészségügyi minisztérium.

(MTI/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?