Back to top

Csatlakoznak a Széchenyi-emlékévhez

Publikálva: 2021, január 14 - 07:57
Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke a 2021-es esztendő elején hivatalosan is meghirdette a Széchenyi-évet. A Széchenyi-család tagjai azt szeretnék, ha az általuk kezdeményezett kulturális programsorozathoz minél többen csatlakoznának, ugyanis szeptember 21-én ünnepelhetjük a legnagyobb magyar születésének 230. évfordulóját.
Csatlakoznak a Széchenyi-emlékévhez

Ehhez a felhíváshoz csatlakozott a Pázmaneum Polgári Társulás is, „hiszen Széchenyi István élete és munkássága példaként szolgál mindannyiunknak.  

A múltban is megemlékeztünk Gróf Széchenyi István örökségéről Dunaszerdahelyen. 2016-ban a Pázmaneum Társulás kiadásában megjelent a Széchenyi emlékkilenced – Kilenc napon át Széchenyi István gondolataival – Ima a magyar hazáért c. emlékfüzet. Ugyanazon évben Társulásunk és a Kortárs Magyar Galéria szervezésében az Éjszaka a Vermes-villában elnevezésű rendezvény keretén belül június 24-én gróf Széchenyi Istvánra emlékeztünk születésének 225. évfordulója kapcsán.”

A Pázmaneum Polgári Társulás elnöke, Karaffa Attila elmondta, „őszinte tisztelettel adózik gróf Széchenyi István emléke előtt, aki az egész összmagyarság példaképe és az egyik legnagyobb hazafi. Élete és munkássága arra ösztönöz bennünket, hogy felvidéki magyarként hűen ragaszkodjunk magyarságunkhoz, kultúránkhoz és hitünk megtartásához. Fontosnak tartjuk, hogy a gazdasági fellendülés mellett a jövő fiatalsága anyanyelvén tanulhasson és tudományos ismereteit kamatoztathassa. A keresztény Európa jövője nagy mértékben függ nemzeti identitásunk megőrzésétől, amelyben nagy szerepet vállalt Széchenyi István. Az Ő példája mérvadó a jelenkorban is, amikor a széthúzás, az asszimiláció, a közöny tizedeli közösségünket. Istenbe vetett bizalommal kérjük közbenjárását nemzetünkért.”

2021-ben rajzpályázatot hirdet az alapiskolás tanulók számára a Pázmaneum Polgári Társulás „Széchenyi öröksége” címmel, szeptemberben pedig ünnepi főpapi szentmisét, és azt követően polgári estet szerveznek, megemlékezve az egyik legnagyobb hazafiról. Az eseményre részvételüket jelezték a Széchenyi család leszármazottai is.

-pazmaneum pt-

Ezt már olvasta?

Címkék: Pázmaneum
Cookies