Back to top

Csaplár Diákklub alakult

Publikálva: 2023, szeptember 15 - 10:29
Sajtótájékoztatón jelentette be Takács Tímea, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatója szeptember 14-én, hogy a központ égisze alatt Csaplár Diákklubot hoznak létre a helyi magyar középiskolák tanulói számára.
Csaplár Diákklub alakult

A megszólított középiskolák több tanulójának a részvételével zajló tájékoztatón Takács Tímea igazgató bemutatta a diákklub koordinálásával megbízott Lázok Rékát, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ szervezési osztályának a munkatársát is, aki a fiatalok segítségére lesz a klub működésében.

„Sokatokban felmerülhet a kérdés, miért is alakul meg egy diákklub, illetve van-e ma rá igény. A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ egyik célja a közösség-, illetve a közönségépítés, azon belül is a magyar közösség építése. Éppen ebből a célból szeretnénk létrehozni a diákklubot, hogy a fiatal magyar diákoknak legyen egy állandó helye a találkozásra, egy biztos pont, ahol össze tudnak jönni, ahol beszélgethetnek, ahol találkozhatnak, ahol ötletelhetnek. Szeretnénk bekapcsolni a diákklubot a közösségi életbe is, tehát Dunaszerdahely város közösségi életébe. Sokan végeznek a fiatalok között is önkéntes munkát, akár a városnak is. Az a célunk, hogy egy közös nevezőt találjunk, és alulról jövő kezdeményezéssel hozzájáruljunk a magyar közösség építéséhez”

– fogalmazott Takács Tímea.

A Csapár igazgatója elmondta azt is, hogy a klub részére egy állandó helyet – első körben – egy nagyobb termet biztosítanak a kultúrközpontban. Hozzátette, hiánypótló programról van szó, hiszen valamikor régen Dunaszerdahelyen aktív diáklubok működtek. A magyar közösségen belül a megalakult klubbal is szeretnék a magyar diákközösséget megerősíteni és felkarolni, lehetőséget biztosítani a fiatalok önművelődésére, illetve arra, hogy jobban megismerjék egymást, ne csupán az iskolán belül, hanem az iskolák között is. 

Takács Tímea hozzátette, hogy a klubba előadókat is szeretnének meghívni, hogy a fiatalok minél többet tudjanak meg a város történetéről, a helyi közösség életéről, a felvidéki és az egyetemes magyarság történetéről, irodalmáról és művészetéről, s amely klubprogramok által is segítenék a dunaszerdahelyi magyar diákközösség megerősítését, illetve a támogatnák a magyar identitás megerősítését.  

Az igazgató kiemelte, a kezdeményezésben szeretnék és várják a fiatalok visszajelzéseit, igényeit is, milyen programokat, köröket szeretnének viszontlátni a Csaplár Diáklubban. 

Az első programot a fiatalok számára október 10-én tartják, amikoris Horváth Ferenc nyelvkutató, népművelő Szavaink, szólásaink ereje című előadására várják a diákokat. 

Az alakuló eseményen jelen volt Dunaszerdahely diákpolgármestere, Németh Evelin, valamint a két diák-alpolgármester, Tóth Kamilla és Dziadek Tamás is, valamint Fialka Tamás korábbi diákpolgármester. 

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Cookies