Back to top

Csallóközi Vásár – fesztivál különlegességekkel

Publikálva: 2016, szeptember 7 - 08:40
Idén harminchatodik alkalommal rendezi meg Dunaszerdahely városa a hagyományos Csallóközi Vásárt szeptember 22. és 25. között. A városi szabadidőparkban megvalósuló négynapos rendezvény részleteiről Pápay Zoltánt, a városháza pénzügyi és vagyon-nyilvántartási főosztályának vezetőjét kérdeztük.

– Melyek a vásárral kapcsolatos legfontosabb tudnivalók?
– Ez régiónk, a Csallóköz utolsó nagy nyár végi, ősz eleji rendezvénye, ezért is szeretnénk megvalósításával ismét méltó módon lezárni a fesztiválidényt. Hiszen egyre inkább elmondhatjuk, hogy a vásár kezd átalakulni fesztivállá. Olyan kulturális és egyéb programok kísérik ugyanis, amelyek lassan átveszik a domináns jelleget a vásárjellegtől – s mi is ennek megfelelően szervezzük, alakítjuk az egyes programokat. Ami eltérő a környékbeli falunapoktól és egyéb rendezvényektől, az továbbra is az, hogy a dunaszerdahelyi vásár ingyenes marad a látogatók számára, annak ellenére, hogy a kapcsolódó kulturális rendezvények színvonala meghaladja a környékbeli események színvonalát. Olyan neves és elsősorban a széles rétegeket megszólító zenekarokat, előadókat hozunk minden évben, akik valódi élményt jelentenek a nézőközönségnek. Megszólítjuk emellett a helyi zenekarokat és csoportokat is, hogy a négynapos fesztiválon mindenki, aki meg szeretne mutatkozni, és valóban színvonalas produkcióval rendelkezik, lehetőséget kaphasson bemutatkozni a Csallóközi Vásáron. A fő műsoridőben pedig idén is elismert, neves együttesek lépnek fel, mint a Magna Cum Laude, a TNT, Demjén Ferenc, a Bonbon, de gondolva a szlovák lakosokra is, csütörtökön színpadra lép az Elan Forever, vagy éppen a Queen mánia.
Azt talán mondanom sem kell, hogy minden produkció élőzenés lesz. A programot is mindig úgy építjük fel, hogy a csütörtök a rockzenéé, a péntek és a szombati nap pedig a pop- és a szórakoztató zenéé lesz.
– Milyen újdonságokra számíthatunk idén?
– Szerettük volna már most körülkeríteni a vásárt, és bevezetni az úgynevezett ökopoharas rendszert, amelynek részeként a bejáratnál a fesztivállátogatók az egyes standoknál becserélhető, tartós, többször használatos poharakat kaptak volna, ám ez a stadionépítés miatt valószínűleg 2018-ra tolódik.
Újdonság lesz azonban például az adrenalinpark, ahol a bátrabbak kipróbálhatják majd – ingyenesen – a tízméteres mászófalat és kötélpályát. A Borok utcájában is találkozhatnak a vásárlátogatók különlegességekkel, idén ugyanis bemutatkoznak az olasz, toszkánai borok is, de mellettük természetesen ott lesznek a magyar, a szlovák, illetve a romániai borászok is. Külön odafigyelünk ezúttal a dél-szlovákiai borászokra, most Muzsláról és a kürti borvidékről is hívunk ismert borászokat a Borok utcájába.
Ami a kézművesek utcáját illeti, ez is bővül, mert még színvonalasabbá szeretnénk tenni a vásárnak ezt a részét is. A fiatalok számára pedig jó hír, hogy az extrém attrakciókat kedvelők igazi különlegességeket próbálhatnak ki az idei vásárban.
Idén összesen mintegy 450 árus várja majd az érdeklődőket.
– Jelenleg is zajlik a stadionépítés. Ez nem okoz gondot?
– A DAC Aréna építése valóban érinti a vásár területét. Szerencsére azonban rendkívül jó az együttműködés a klub és a város, illetve az építkezési cég és a város között, így olyan megegyezés született, hogy egy héttel a vásár megkezdése előtt rendbe teszik az érintett területet, sőt a teherautók nyomát sóderággyal behintik és elegyengetik, hogy ott rossz idő esetén se legyen sár. A körhinták és a mutatványosok területe így is kissé beszűkül a stadionépítés miatt, de ezt úgy oldjuk meg, hogy egy részüket áthelyezzük a sportcsarnok túloldalára.
Annyi változott még az előző évekhez képest, hogy a színpad előtti rész is sátor alá kerül. Tavaly sajnos rossz idő volt, és a 15 méteres sátrak alá is befújt a szél, így idén már nagyobb, 25 méter széles, 4 méter magas sátrat rendeltünk. Mivel előrébb, a színpad elé kerülnek a sátrak, annak mindkét oldalára háromszor öt méteres LED-paneleket helyezünk ki, hogy mindenki jó láthassa és élvezhesse a kon-certek minden pillanatát. Reméljük, így még inkább a látogatók kedvében tudunk majd járni.
– Mennyi látogatóval számolnak?
– Mivel ingyenes rendezvényről van szó, körülbelüli számot tudok mondani. Általában egy időben a vásár területén mintegy tízezer ember tartózkodik. Természetesen ez a látogatómennyiség a nap során, illetve a négy nap alatt is cserélődik, de számításaink szerint mintegy 50 ezer ember fordul majd meg a vásárban. Ez a látogatói létszám pedig arra ösztönöz bennünket, hogy minél színvonalasabb szolgáltatásokat kapjanak az ideérkezők, ezért is válogatunk igényesen például a kultúrprogramokban is.
A jövőbeni továbblépés elsősorban in-frastrukturális beruházásokat igényel. Szeretnénk majd felépíteni a stadion befejezése után egy állandó színpadot megfelelő szociális helyiségekkel a fellépő művészeknek, de szeretnénk a sportcsarnok melletti parkot is tovább szépíteni, ott rendezett utcácskákat kialakítva, amely később a vásárt is szolgálhatja. Be akarjuk keríteni a vásár területét, elsősorban a Gyurcsó István utca felől. Ez az alapfeltétele annak, hogy meg tudjuk majd őrizni azokat az értékeket, amelyek létesülnek, így a későbbiekben kibővített központi parkként működhetne a vásár területe.

A tavalyi vásár képeiből:

Ezt már olvasta?

Cookies