Back to top

„A Csallóközi Múzeum az itt élő embereké”

Publikálva: 2019, szeptember 6 - 15:11
Fennállásának 55. esztendejét ünnepelte szeptember 5-én a Csallóközi Múzeum. Ennek apropóján nyílt meg az a tárlat is, amely az 1964-ben alapított intézmény történetét meséli el, s mutatja be gazdag kép- és forrásanyaggal, újságcikkel, számos megidézett emlék segítségével.
„A Csallóközi Múzeum az itt élő embereké”

Az elmúlt több mint fél évszázad eseményeit, emlékképeit tekinthette meg a Sárga kastélyban székelő Csallóközi Múzeum 55. születésnapra készült tárlaton a népes közönség. A születésnapi ünnepség és kiállítás megnyitóján Nagy Iván múzeumigazgató köszöntötte a megjelent vendégeket és látogatókat.

„55 évvel ezelőtt néhány lelkes és elkötelezett ember múzeumot alapított. Tették mindezt azért, hogy régiójuk, szülőföldjük, a Csallóköz népének egy szebb jövője legyen” – emlékezett Nagy Iván.

„Úgy gondoljuk, egy ember csak akkor érezheti magát otthon valahol, ha teljesen azonosul a tájjal és annak történeteivel. Mi is úgy gondoljuk, hogy ebben a múzeumban történeteket kell mesélni: saját családjaink, elődeink történetét...” – fogalmazott Nagy Iván, majd hozzátette, tudatosítják, hogy egyben igazodniuk is kell a megváltozott kulturális környezethez, és a mindannyiunkat körülvevő digitális világhoz is.

Véleménye szerint újra és újra el kell mondani azt is, hogy a Csallóközi Múzeum az itt élő embereké, és mindent meg is tesznek majd azért, hogy a felnövekvő generációk is magukénak érezzék az intézményt.

Berény József, Nagyszombat megye önkorányzatának alelnöke köszönetét fejezte ki a múzeum leköszönt igazgatójának, Zsigmond Tibornak eddigi munkájáért, és egyben sok sikert kívánt Nagy Ivánnak, aki átvette ezt a szép, de nem könnyű stafétát.

„Ennek a múzeumnak valóban két fontos küldetése van. Az egyik az hogy itt élőknek megmutassa a múltjukat, s hogy a látogatók szembesüljenek azzal, honnan is jöttek. Mert mindig el kell mondani, hogy aki nem tudja, honnan jött, az azzal sincs tisztában, hová is tart. (...) A másik pedig az, hogy aki meglátogat bennünket a Csallóközben, lássa, hova is jött valójában” – mondta Berényi, hozzátéve, ez is fontos üzenete a városnak, Dunaszerdahelynek, amely nem csak gazdasági központ, de sporthatalom is Szlovákiában. A Dunaszerdahelyen székelő múzeumnak pedig jelentős szerepe lehet abban, hogy a szlovák–magyar kapcsolatok közti falakat, előítéleteket lebontsa.

Városunk polgármestere, dr. Hájos Zoltán szerint is kettős feladata van a múzeumnak: egyrészt nevelői, másrészt turisztikai. A városvezető úgy látja, a Csallóközi Múzeum intézményként és fogalomként azért is fontos, mert megismerteti az idelátogatókkal azt a közösséget, amely sikeressé tette a régiót.

„Megyei képviselőként pedig azt tudom mondani, továbbra is igyekezni fogunk, hogy az intézmény épüljön és szépüljön. Várjuk tehát a további fejlesztésekre a javaslatokat, amelyek anyagi forrását megpróbáljuk majd biztosítani” – jelezte Hájos Zoltán.

Nagyszombat megye kulturális osztályának igazgatója, Peter Kadlic is köszöntötte a megjelenteket. Kadlic meglátása szerint fontos megbecsülni azokat a múzeumokat, amelyek eredményes tevékenységet folytatnak, de leginkább azokat a munkatársakat, igazgatókat, illeti a köszönet, akik szorgos munkával építik ezeket a mindennapokat.

A beszédeket követően Nagy Iván igazgató elismerésben részesítette azokat a múzeumi dolgozókat és külsős szakembereket, akik tevékenységükkel nagyban segítették, segítik a Csallóközi Múzeum munkáját.

A munkatársak részéről elismerésben részesült a nyugállományba vonuló Andrejkovics Pál és Zsigmond Tibor volt igazgató, valamint emléklapot kapott Bevilagua Olga és Madari Ildikó.

Külsős munkatársként a Németországban élő Kengyel Károly kutató, Nagy Attila helytörténész, portálunk főszerkesztője, valamint Végh László, a somorjai Bibliotheca Hungarica igazgatója kapott elismerést.

A megnyitót, amelyen többek között részt vett városunk két alpolgármestere, A. Szabó László és Karaffa Attila is, megtisztelte jelenlétével Kulcsár Lajos, a Coop Jednota Dunajská Streda elnöke, Nagy György, a Búslak Oil társaság vezérigazgatója, valamint városunk több képviselője, a városi hivatal alkalmazottai, a kulturális és oktatási intézmények igazgatói, illetve több környékbeli polgármester is.

Az eseményt, ahol a Múzeumi Híradó újabb kötetét is bemutatták, Kosztra Dóra és Tóth Sára – akiket tanáruk, Bazsó Horváht Zsuzsanna kísért – fuvolajátéka tette emlékezetessé.

(Szöveg és kép: na)

Ezt már olvasta?

Cookies