Back to top

Csallóközi ízeket kóstoltak

Publikálva: 2019, november 18 - 07:19
Mocsonokyné Vass Laura Csallóköz ízei a Vassfazékban címmel megjelent szakácskönyvét mutatták be, illetve az abból elkészíthető ételek némelyikét kóstolhatták meg az érdeklődők a Csallóközi Múzeumban november 15-én.
Csallóközi ízeket kóstoltak

Az esten megjelent vendégeket Nagy Iván igazgató köszöntötte, aki szerint rendkívül fontos, hogy minél több és minél szélesebb spektrumú ismeretet szerezzünk a Csallóközről, hiszen a hasonló bemutatók célja is az, hogy a ma emberét közelebb vigye egykori hagyományaihoz.

A szerzővel Nyári István beszélgetett – többek között megtudhatta a látogató, hogy a szakácskönyv magán viseli a csallóközi, illetve a felvidéki konyha sajátosságait, nem csak az ételek elkészítésében, hanem családi, történelmi, irodalmi megközelítésben is, és persze nem feledkezik meg a kiváló természeti adottságokkal rendelkező Csallóköz gyümölcseiről, zöldségeiről és egyéb kiváló alapanyagairól sem.

A kötet 49 receptet tartalmaz, amelyekből megismerhetjük a csallóközi konyha ételeit, de válogat a nagy klasszikusoktól, valamint a féltve őrzött családi receptekből is. Vass Laura szerint így a már rég elfeledett, nagyanyaink korából való finomságokkal tehetjük szebbe a család és magunk hétköznapjait, ünnepnapjait. „Hiszek abban, hogy egy jól elkészített étel nemcsak gasztronómiai örömöt ad, hanem közelebb hozza egymáshoz az embereket, barátságok vagy akár szerelmek születhetnek általa, és a család is összetartóbbá, szétválaszthatatlanabbá válik a nagy lakomák kapcsán” – írja kötetében.

A könyvbemutató végén a megjeletek meg is kóstolhatták a családi receptek végeredményét, a békebeli édességeket és a csallóközi konyha autentikus népi ételeit.

Ezt már olvasta?

Cookies