Back to top

Csak a disznó járt pórul...

Publikálva: 2016, február 20 - 16:57
Verőfényes napsütés, kellemes hangulat, jó italok, rengeteg hurka, kolbász, pecsenye, abált szalonna, töltött káposzta és hatalmas tömeg – ez a mai hagyományőrző sikabonyi disznóvágás mérlege.

A rendezvényhez az Égiek is kegyesek voltak: a tegnapi egész napos esőt verőfényes napsütés szárította fel, s a kellemes zene, na meg a gyomorkorgató, orrcsiklandó illatok mintegy 370 (!) odalátogatót vonzottak. Hiába, egy jó falusi disznóvágás iránt ma is élénken érdeklődnek az emberek.

A malac „elmúlására” persze kevesebben, ám az utómunkálatokra, és a hagyományos disznótoros ételekre már annál többen voltak kíváncsiak. Volt, akit a pecsenye, megint másokat a toros káposzta, a sült hurka és a kolbász, meg a roppanós uborka vagy a kovászos változata vonzott leginkább – s a pörzsölt fülre is többen pályáztak.

A Sikabony Polgári Társulás szervezte (harmadik) hagyományőrző disznóvágás kicsit mindenki számára a régi disznótorokat idézte, amikor összegyűlt a család apraja-nagyja, a rokonok és a szomszédok – talán emiatt is érkezett olyan sok kíváncsi látogató a Sikabonyi Közösségi Ház udvarára.

A finom ételek mellett kulturális programként fülbecsengő dallamokat, híres slágereket, örök érvényű nótákat énekeltek a helyi fellépők – öröm volt látni, ahogy többen az énekesekkel együtt dúdolták a melódiákat.

Aki éhes maradt, az csak magára vethetett – bár úgy véljük, senki nem ment el üres gyomorral. Vagy, ha ott nem evett, hát vitt magával: rekordsebességgel fogyott ugyanis a hazavitelre szánt, szatyrokba vándorló préssajt (disznósajt), füstölt kolbász, hurka, oldalas, húsos szalonna, és megannyi más (számunkra oly kedves) „disznóság”...

Jövőre mindenkivel ugyanitt – csak a disznó lesz másik!

Bővebb képgalériánkat itt tekinthetik meg!

Ezt már olvasta?

Cookies