Back to top

Célzott tesztelésre lenne szükség az orvosi kamara szerint

Publikálva: 2021, január 13 - 06:32
A Szlovák Orvosi Kamara szerint a célzott, nem pedig az átfogó tesztelés jelenti a megoldást. Az országos tesztelést az erőforrások pazarlásának nevezték.
Célzott tesztelésre lenne szükség az orvosi kamara szerint

A kamara fontosabbnak tartja, hogy inkább az oltásban vegyenek részt az egészségügyi alkalmazottak – mondta a következő átfogó teszteléssel kapcsolatban a TASR hírügynökségnek Nancy Závodská, az SLK szóvivője.

A kamara a jelenlegi járványügyi helyzetben nem tartja helyes lépésnek a tervezett országos tesztelést. „Aggódunk, hogy ez nemcsak az időjárás miatt veszélyeztetheti az emberek egészségét, ha hosszú órákig kell várniuk a hidegben, hanem azért is, mert egy új, sokkal fertőzőbb vírussal küzdünk" - emlékeztetett a kamara.

Az orvosi kamara támogatja a járványgócokban, a nagy cégeknél, az idősotthonokban, az iskolákban és az egészségügyi intézményekben végzett célzott tesztelést.

„Javasoljuk, hogy az állam létesítsen mobil tesztelőpontokat kifejezetten a fertőzésgyanús betegek számára, hogy el lehessen különíteni őket az egészségesektől. Fontos az is, hogy legalább január 24-ig érvényben maradjon a teljes lezárás" - javasolja a kamara.

Az orvosi kamara üdvözölné, ha a kormány a COVID-19 elleni oltásra összpontosítaná az erőforrásokat, és fontosnak tartja, hogy az egészségügyi szakemberek után a lehető leghamarabb beoltsák az idős embereket. „Másképp nem fog csökkenni a halálozás" - tette hozzá az SLK.

Igor Matovič miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy újabb átfogó tesztelést szerveznek, amit addig ismételnek, amíg az új esetek gyakorisága 0,5 százalék alá nem csökken. Nem egészen két héten belül letesztelik a lakosságot.

A miniszterelnök felszólította a leginkább érintett régiók önkormányzatait, ha módjukban áll, már a hétvégén kezdjék el a szűrést. Negatív koronavírus-teszt kell majd ahhoz, hogy kivételt kapjanak az emberek a kijárási korlátozás alól, hogy munkába utazhassanak, vagy a természetben tartózkodhassanak.

forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies