Back to top

A cél a helyi értékek „bemutatása” – várostörténeti kifestőt és információs kiskiadványt kapnak rövidesen a dunaszerdahelyi gyerekek

Publikálva: 2022, január 13 - 14:35
A legkisebb dunaszerdahelyieket kifestő, a nagyobbakat a város jeles személyiségeit bemutató kiskiadvány várja, amelyet az önkormányzat a közeljövőben fog a helyi magyar oktatási intézményekbe fokozatosan eljuttatni. A. Szabó László alpolgármester szerint a Szladits Károly-emlékévből a Kondé-emlékévbe átlépő Dunaszerdahely számára fontos a helyi értékek „bemutatása”, azok példaképül állítása a gyerekek és a fiatalok számára. A cél nem a múltba révedés, hanem az emlékek ápolása.
A cél a helyi értékek „bemutatása” – várostörténeti kifestőt és információs kiskiadványt kapnak rövidesen a dunaszerdahelyi gyerekek

„Az egymásba fonódó emlékévek célja ugyanis nem más, mint felemelni azokat a helyi értékeket, amelyekre a város lakosai, fiataljai példaképként tekinthetnek” – fogalmazott az alpolgármester. Mint elmondta, Dunaszerdahely szülöttének, a Kossuth-díjas jogásznak szentelt tavalyi emlékév szintén ezt szolgálta: megemlékezni és felhívni a figyelmet arra, hogy a város mennyi tudóst, jeles személyiséget adott a régiónak és a magyarságnak.

Ennek nyomán született meg egy várostörténeti, a helyi ovisoknak és az alapiskolák alsó tagozatosainak szánt kifestő, illetve egy a jeles személyiségeket bemutató kiskiadvány.

„A kiadványokat a 2021-es év végén szerettük volna elvinni a gyerekeknek, de a felerősödött pandémiás helyzet miatt úgy döntöttünk, biztonságosabb, ha az újabb év elején tesszük azt meg, a lehetőségekhez igazodva. Szeretnénk ugyanis ezeket személyesen eljuttatni a gyerekekhez, mintegy jelezve, hogy a város vezetése számára hangsúlyos a közösség és a közösséget alkotó személyek jó példájának a megmutatása” – tette hozzá A. Szabó László.

„A két kiadványt a városi médiavállalat, a Perfects Rt. jelentette meg, a helytörténettel foglalkozó Biró Márton Társulás szakmai segítsége mentén egyelőre a magyar tannyelvű intézmények számára. A kiadványokat Nagy Attila helytörténész állította össze, a kifestőt pedig Nagy Szabina, a magángimnázium diákja rajzolta meg”

– jelezte az alpolgármester.

A kifestő a város egykori és mai fontosabb épületeit jeleníti meg, így többek között a fiatalok megnézhetik, illetve „újraépíthetik” többek között a „szerdahelyi várat”, vagyis a hajdan kőfallal körülölelt Szent György-templomot, a Fehér kastélyt, a nagyzsinagógát, a Sárga kastélyt vagy a járásbíróságot is, de például a Thermalpark új épületét is. A kifestőben rövid szöveg segít eligazodni, így az „alkotás”, illetve a múltidézés folyamatába bekapcsolódhatnak a szülők vagy a család nagyobb tagjai is.

A huszonnégy oldalas, Dunaszerdahely jeles személyiségeit bemutató kiskiadvány pedig újabb „szereplőket” vonultat fel a város történetéből, a dunaszerdahelyi fiatalok számára „szeretne röviden, mégis közérthetően megmutatni a hajdanán itt született vagy a városunkban élt híres személyiségek közül néhányat.”

Többük ismerős lehet, így például pókateleki Kondé Miklós püspök, a néprajzkutató Csaplár Benedek, a Kelet-kutató Vámbéry Ármin, a biokémikus Ács György, a jogász Szladits Károly vagy a cimbalmos Banyák Simon, ám eddig kevésbé ismert személyiségek is előtérbe kerülnek.

Többek között a Sárga kastélyt építtető Padányi Biró Márton veszprémi püspök vagy padányi Biró István földbirtokos mellett dévaványai Halasy Márton alispán, az 1848-as honvédtiszt Gálffy Ignác, a vegyész Farkas László, Kircsfalusy Vilmos tábornok vagy a magyar ejtőernyőzés egyik első jelentős alakja, Perley Lajos is bemutatásra kerül.

Külön erénye a kis füzetnek, hogy „arcot adva a múlthoz” számos eddig ismeretlen portrét is közöl az életrajzok mellett.

A 2022-es évet pedig a Biró Márton Polgári Társulás javaslatára nyilvánította Kondé-emlékévvé Dunaszerdahely város önkormányzata, a jeles (duna)szerdahelyi család történelmi megjelenésének 680. évfordulója alkalmából. A településtörténet egyik legismertebb történelmi családjának, a pókateleki Kondé családnak az őse ugyanis idén 680 esztendeje, 1342-ben szerezte meg a mai Sárga kastélyt is magába foglaló egykori Pókatelkét, Pókaföldét – ez a történelmi esemény szolgáltatott így apropót az emlékév meghirdetésére.

Az emlékév során több lokálpatrióta, helytörténeti esemény eleveníti fel majd Dunaszerdahely város történelmi gyökereit, mutatja be településünk jeles személyiségeit, kiemelten a pókateleki Kondé családot és annak tagjait. A cél a lokálpatroitizmus és a regionalizmus erősítése, illetve a dunaszerdahelyi fiatalok számára ezen személyiségek példaképül állítása. Az emlékév e céljaiban pedig ráépül a 2021-es Szladits Károly-, illetve a 2016-os Csaplár Benedek-emlékévekre, annak hagyományait folytatva.

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies