Back to top

Čaputová díjazni fogja a fenntarthatóságra törekvő közintézményeket

Publikálva: 2022, április 2 - 08:48
Zuzana Čaputová államfő az elnöki zöld pecsét projekt keretében olyan közintézményeket fog díjazni, amelyek a fenntarthatóságra és a karbonsemlegességre törekszenek. Az elnök asszony ezt egy pénteki sajtótájékoztatón jelentette be.
Čaputová díjazni fogja a fenntarthatóságra törekvő közintézményeket

„Nagyon fontos megvizsgálni, hogyan csökkenthetjük saját energiafogyasztásunkat, hogyan lehetünk energiahatékonyabbak, mert ez nemcsak a természeti erőforrások, hanem a közpénzek megtakarítását is jelenti” – fejtette ki Čaputová, hozzátéve: ezáltal az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyag-importtól való függőség is csökkenthető.

A projekt célja, hogy további intézményeket sarkalljanak arra, hogy fenntartható módon újítsák fel, illetve tartsák karban az épületeiket.

Pavol Kukura, a Szlovák Zöld Építészeti Tanács (SKGBC) igazgatótanácsának elnöke elmondta: az elnöki zöld pecsétre pályázó épületeknek tíz kategóriában kell majd megfelelniük a különböző paramétereknek.

A pályázatokat egy szakmai zsűri fogja elbírálni. A legfőbb kritériumok, melyeket az értékelésnél figyelembe fognak venni, a fenntarthatóság, az egészséges beltéri környezet és a környezetre gyakorolt minimális negatív hatás lesznek.

A projekt előkészítésébe a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS), valamint a Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) is bekapcsolódott.

A projekt támogatására a Szlovák Zöld Építészeti Tanács létrehozta a Fenntarthatósági Akadémiát. Ez utóbbi keretében több képzés és webinárium indul az elnöki zöld pecsétre pályázók részére. Bővebb tájékoztatás a projektről a www.zelenapecat.sk weboldalon található.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies