Jelenlegi hely

A Borutcába igyekvők figyelmébe!

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, szeptember 19 - 09:00 | Színes
A Csallóközi Vásárban hét Borház várja a minőségi borra szomjazókat a Borutcában. Mindenképpen érdemes hozzájuk betérni!
A Borutcába igyekvők figyelmébe!

Idén is kizárólag igényes, minőségi borokat kóstolhatnak meg a bor szerelmesei a vásárban, ahol a Borutcában hét borház kínálja a legfinomabb nedűket, így a Világi Winerwy (Helemba, Sk), a Cramele Recas (Erdély), a Vinobro (Nyúl, Villány, Csopak, Hu), a Promitor - Vinorum (Galánta, Sk), a Peter's Balton Pincészet (Hu), a Laposa Pincészer (Badacsony, Hu), az Istvándy Pincészet (Badacsony, Hu), valamint a Magyar Borok Háza (Tök, Tokaj, Pannonhalma, Badacsony, Erdély).

A borivók számára küldjük a borivók tízparancsolatát:

1. Bort sose igyál éhgyomorra!
2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket!
3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!
5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát!
6. A nemes borokat csak tisztán igyad!
7. Tarts mértéket a borivásban!
8. Jobban izlik a bor, ha közben eszel is!
9. Szeresd, de légy erősebb a bornál!
10. Borivás közben gondolj arra, mennyi verejtékes nehéz munka van egy pohárnyi borban!

„A bor spirituális olajtartalmú ital. Minden bor-ban kis angyal lakik, aki, ha az ember a bort megissza, nem hal meg, hanem az emberben lakó megszámlálhatatlanul sok kis tündér és angyal közé kerül. Az érkezőt a már bennlévők énekszóval és virágesővel várják. A tündérke el van bűvölve és az örömtől majd meg gyullad. Az emberben ez az örömláng árad el, és őt is elragadja, ez ellen nem lehet védekezni.

Azt gondolom, hogy minden bor társas, igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, de a somlai a magányos itala. Annyira telve van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyült, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni.

Bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak, mint a fiatalságnak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt. Azt mondom tehát, bort igyatok! Aztán majd kedvet kaptok a csókolózásra, a virágszedésre, a barátságra, a jó, mély alvásra, a nevetésre, és újság helyett reggel költőket fogtok olvasni.” Hamvas Béla