Back to top

Beszámoló: DAC-Poprád 2:0 (1:0)

Publikálva: 2020, március 5 - 07:14
Ott vagyunk az elődöntőben! Remek szurkolás mellett revansot vettünk a Poprádon a három évvel ezelőtti fiaskóért, és két góllal belőttük magunkat a legjobb négy közé a Slovnaft Cup-ban. Ez volt a portugál edzői stáb első győzelme, aminek szerda este közel hatezren tapsoltak a MOL Arénában.
Beszámoló: DAC-Poprád 2:0 (1:0)

Három nap híján volt három éve, hogy hazai pályán – akkor még a félkész MOL Arénában – kiejtett bennünket a Poprád Šesták góljával, így nem volt kérdés, mit várt mindenki a csapattól: revansot. Helder Cristovao ennek tudatában semmit sem bízott a véletlenre, és a lehető legerősebb összeállításban küldte pályára a csapatot. Azaz csak majdnem, mert Kalmár Zsolt a bemelegítés során megsérült, így került a helyén Schäfer a kezdőbe. S ha ez nem lett volna elég, a 9. percben Simić és lesérült, és a segítségére siető orvosi stáb habozás nélkül jelezte a cserét a kispad felé. Horvát játékosunkat Kružliak váltotta. 

A meccs óvatos erőfelméréssel kezdődött, de viszonylag korán eldőlt, hogy mi vagyunk az „izmosabb” galeri, noha a várt helyzetek eleinte elmaradtak. Legelőször Divković szerezhette volna meg a vezetést, miután Balić próbálkozása egy blokkoló játékosról elé pattant, de Divko csak a kapust találta el. Fábry 17. percben elvégzett sarokrúgására a tankként érkező Beskorovainyi két embert is „kilőtt” a védősorból, de a labdát nem sikerült a hálóba bólintania. Látványos „rombolás” volt, kár, hogy eredménytelen. 

A félidő közepén 53-47 százalékban mi birtokoltuk többet a labdát, szurkolóink lankadatlan buzdítása pedig egyre bátrabbá tette lövőinket. A 27. percben Fábry durrantott mellé távolról, majd két perccel később Ramirez célzott fölé, ugyancsak tisztes távolságból. Még ezeknél is „vadabb” volt Vida próbálkozása, amely azért lett igazán veszélyes, mert egy blokkoló lábon irányt változtatott, és Malec csak ujjheggyel tudta szögletre tolni a labdát. A 33. percben aztán már nem volt apelláta! Davis balról beívelt labdáját Ramirez bólintotta Malec kapujába – 1:0. Ez volt ellenfelünk első kapott gólja a Slovnaft Cup idei kiírásában. A szünetet jelző sípszóig még Divkovićnak és Fábrynak volt egy-egy próbálkozása, de gólt egyik után sem kiálthatott a lelátó.

A szünetben csak a Poprád cserélt, Andrić helyére Olejník érkezett. A játékrész első helyzetét a vendégek oldalára kellett elkönyvelnünk, Száraz azonban óriási reflexmozdulattal hárítani tudott Acosta közeli próbálkozását követően, amely Kružliak lábán változtatott irányt. Itt aztán nagyjából ki is merült a vendégek támadóereje, mert utána már csak DAC-helyzeteknek tapsolthatott a szép számú, 5968 fős publikum. Az 51. percben egy meseszép egész pályás akciót láthattunk, amely Beskorovainyitól indult, Balić labdavezetésével majd beívelésével folytatódott, végül Ramirez újabb fejesével zárult, de Malec ezúttal sajnos rajta volt a labdán. Nem szabadult azonban fel a vendégkapu, és még ugyanabban a percben Vida Máté iratkozhatott volna fel a góllövőlistára, ha egy kicsivel pontosabban céloz. Így viszont a poprádi kapusé lett a labda. 

A Helder Cristovao érkezésekor ígért dominancia ezúttal látható, érezhető volt a pályán, de egy-két góllal nem ártott volna megtetézni az egészet – gondolták a szurkolók, akik végig erős támogatói voltak a játékosoknak. A mérkőzés 57. percében aztán jött a szurkolásért járó „fizetség“, Blackman és Ramirez összjátékát követően Balić növelte az előnyünket – 2:0. Ez volt a horvát újoncunk első találata sárga-kék mezben. 

Balić a 63. percben visszaadhatta volna Ramireznek a „kölcsönt“, mert remek ütemben ugratta ki a venezuelait, aki mintegy 30 méteres sprintet levágva már nem tudta a kapus mellett a kapuba gurítani a tutit. Óriási helyzet maradt ki! De talán még ennél is bosszantóbb volt Kružliak kihagyott ziccere, aki két lépésre a kaputól csak az elvetődő Malec kezét találta el. Ezután Schäfer került gólért kiáltó helyzetbe, sőt, sokan már kiáltották is, és alig akartak hinni a szemüknek, mikor a labda mindkét kapufa érintésével végül visszapattant a mezőnybe. Gólparádé is lehetett volna, ha minden bemegy. 

A nézők azonban több gólnak már nem örülhettek, de Németh Krisztián pályára küldése majdnem akkora hangbombát robbantott fel a MOL Arénában, mintha megszereztük volna a harmadik találatunkat. A magyar válogatott játékosnak egy próbálkozása volt, ami azonban mellé ment. A lényeg viszont, hogy a csapat megy tovább, és már csak kétmeccsnyire vagyunk az áhított kupadöntőtől.

Tovább álmodjuk az álmot. A Rózsehegy, a Slovan és az Aranyosmarót után negyedikként ott vagyunk a Szlovák Kupa elődöntőjében, ahol már kétmeccses párharc vár ránk a május 1-jei fináléért. Elődöntőbeli ellenfelünkről sorsolás dönt majd, a hivatalos játéknapok: április 1-je és 15-e. Most viszont koncentráljunk a hétvégére, amikor is egyik fő riválisunkat, a Nagyszombatot fogadjuk, a kerületi rangadón. Jó kis főpróba volt erre a mai.

Edzői értékelés:

Helder Cristovao (DAC): „Megérdemelten győztünk, mert ma jobban játszottunk. A kezdés ugyan nem volt a legerősebb a részünkről, de aztán megtaláltuk a szabad területeket, és sikerült helyzeteket is kialakítanunk. A Poprádot is dicséret illeti, mert fiatal játékosai valóban játszani akarták a futballt. A második góltól már irányítás alatt tartottuk a játékot. Vannak még dolgok, amelyeket ki kell javítanunk, ilyenek például a második zónás támadásaink. Kalmár és Šimić sérülése miatt némileg változtatunk kellett, de a helyükre beálló Schäfer és Kružliak is felkészültek voltak, jó meccset játszottak. A kupa fontos a számomra, ahogy a játékosok és a klub számára is. Minden csapat harcol a győzelemért, s ha győzöl, az emberek elkezdenek bízni benned, és értékelni a munkádat. Boldogok vagyunk, és örülünk a továbbjutásnak.”

Jaroslav Belejčák (Poprád): „Másodszor már nem sült el a poprádi kapa Dunaszerdahelyen. Megérdemelten szenvedtünk vereséget. A 30. percig kissé ideges volt a játék, az első gól után pedig kijött a minőségbeli különbség, a második félidőben már kevesek voltunk a nagy játékerőt képviselő hazaiakkal szemben. Fiatal játékosokkal vívtuk meg ezt a meccset. Gratulálok a hazaiaknak a továbbjutáshoz, a minőség az ő oldalukon állt.”

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - FK POPRÁD 2:0 (1:0)
Slovnaft Cup, negyeddöntő, MOL Aréna, 2020.03.04., 18:30
Játékvezetők: Marhefka - Tomčík, Vitko
Nézőszám: 5968
Góllövők: 33. Ramirez, 57. Balić
Sárga lap: 61. Davis, ill. 60. Horváth
DAC: Száraz - Blackman, Simić (11. Kružliak), Beskorovainyi, Davis (D) - Vida (76. Bednár) - Balić, Schäfer - Fábry, Ramirez (80. Németh), Divković
PoprádMalec - Yanchak, Zekucia, Horváth, Kukoľ (K) - Uda Kanu (61. Luterán), Gallovič, Matallana (80. Da Silva Junior) - Slebodník, Andrić (46. Olejník), Acosta

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 56% : 44%
Lövések: kapura: 12:3, mellé: 6:3
Szabadrúgás: 16:10
Szöglet: 11:4

Kiss Balázs / dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Slovnaft Cup
Cookies