Back to top

Bejárták Tolnát, Baranyát

Publikálva: 2019, május 25 - 19:30
Bejárták Tolnát, Baranyát - ez a mondás valóban érvényes a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola vendéglátóipari tanulmányi szakon tanuló első és negyedéves diákjaira, hiszen sokfelé megfordultak kétnapos osztálykirándulásuk során.
Bejárták Tolnát, Baranyát

Útjuk első állomása a Kelet-Mecsek legszebb völgye,  a magyar Svájcként is emlegetett, Óbánya volt. Természetjárásuk során a folyamatosan összeszűkülő völgy mélyén egymást váltották a zúgók, a kis vízesések, csobogók. Sűrű, magas, egyenes törzsű, árnyékot adó bükkerdőben jutottak el az izgalmas, vadregényes túraút „látványosságaihoz”, a csepegő sziklákhoz és a krétakori vulkanikus mozgások következtében ferdén zubogó vízeséshez.

Az Öreg- patak partján kellemes időjárási körülmények közt megtett többórás gyaloglás után szálláshelyüket Orfűn foglalták el.

Bár csak egyetlen éjszakát töltöttek a festői környezetben elterülő településen, egy esti séta és egy reggeli tókerülő túra keretén belül némileg fel tudták fedezni annak természeti kincseit.

A kirándulás következő célállomása, Baranya megye központja, Pécs volt. Az idő rövidsége ellenére is sikerült a gyönyörű mediterrán város jó néhány nevezetességét megismerni. Jártak a kivételes, köralapú erődítménynél, a Barbakánnál, megcsodálták a monumentális Székesegyházat és a páratlan, török kori Dzsámit. Felfedezték Janus Pannonius, Liszt Ferenc, Babits Mihály, Csontváry Kosztka Tivadar szobrát, megtekintették a lakatfalakat, sétáltak a város legimpozánsabb utcájában, a Király utcában, felfedezték az egykori pécsi villamosközlekedés emlékeit, megcsodálták az esti fényekben pompázó vízjátékot a Széchenyi téren.

A kétnapos csapatépítés utolsó helyszíne a Tolna megyei Pörböly volt, ahol Magyarország egyetlen ártéri erdészeti kisvasútjára szálltak fel. A természetvédelmi oltalom alatt álló Gemenci erdőben haladó vonatról vaddisznócsaládokat, szarvasokat és erdei madarakat láthattak, a Malomtelelő megállónál lévő megfigyelő¬toronyból pedig a mocsárréten élő vízimadarakat figyelhették meg.

A kirándulás résztvevői rengeteg élménnyel és ismeretanyaggal gazdagodva tértek haza.

-kl-

Ezt már olvasta?

Cookies