Back to top

Barwanietz Bezerédy Melinda saját látomását öntötte formákba, vonalakba

Publikálva: 2023, július 7 - 10:25
A Magyarországon született, jelenleg Németországban élő Barwanietz Bezerédy Melinda utóbbi két évben készült műveit hozta el Dunaszerdahelyre. Csütörtök kora este nyílt meg a művésznő tárlata a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.
Barwanietz Bezerédy Melinda saját látomását öntötte formákba, vonalakba

Barwanietz Bezerédy Melinda Magyarországon született, 1977-ben Németországba költözött, ahol Heppenheim városában él és dolgozik. Technikájának különlegessége a krétafestés egyszerű kézforgatással: ez azt jelenti, hogy hiba esetén nincs esélye a javításra. Témái allegorikus portrékhoz, virágokhoz és nőies sziluettekhez kapcsolódnak“ – mondta el a megnyitó elején az est háziasszonya, Tilajčík Edit.

Dr. Gellér Katalin művészettörténész méltató szavai Széchy Beáta képzőművész tolmácsolásában hangzottak el, mivel a kiállítás kurátora sajnos egészségi okokból nem vehetett részt a tárlatnyitón.

„A műveit leírni próbáló művészettörténész, mint minden elvont, a figuralitásra néha utaló, de többnyire egyéni, absztrakt formából felépülő mű esetében, nagy nehézségbe ütközik. Itt nincs leírható történet, elbeszélhető esemény, különböző karakterű figurák, tárgyak – gondolatokra, érzelmekre, lélekállapotokra, hangulati rezdülésekre utaló formák és színek“ – szóltak dr. Gellér Katalin gondolatai – a művésznő alkotásait ezért a technika felől érdemes megközelíteni.

„A gyorsan felvitt vonalak a kéz dinamizmusát, a növekedés energiáját tükrözik. Bezerédy Melinda pasztelljei többnyire organikus formák, színfoltok, melyek virágszirmok, lepkeszárnyak törékenységét idézik. Ugyanakkor a lágyan formált organikus formák mellett keményebb, a geometrikus formáláshoz közelálló műveket is láthatunk. A lendülettel húzott vonalak és a szilárd formák közötti átmenet bennük sajátos egységet alkot“ – mutatta be a tárlaton látható műveket a Munkácsy-díjas képzőművész.

„Úgy gondolom, Bezerédy Melinda munkái a vonal mozgásának, ritmusának, azaz a saját anyagában rejlő törvényszerűség kibontásával jellemezhetőek“ – hangzott el a tárlatnyitón.

A megnyitó hangulatát Németh Ottó, gitárművész lágy dallamai mellett a Felvidéki Alkotók Egyesületének alelnöke, Gyurkovics Margit szavalata tette hangulatosabbá, bensőségesebbé.

A megnyitón készült további felvételeket képgalériánkban tekinthetik meg.

Bezerédy Barwanietz Melinda: Organikus absztrakt című kiállítását 2023. július 29-ig láthatják az érdeklődők a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies