Back to top

„Azért gyűltünk itt össze, hogy megemlékezzünk szeretteinkről” – A holokausztra emlékeztek a dunaszerdahelyi zsidó temetőben

Publikálva: 2023, június 18 - 17:47
Az 1944-es vészkorszak eseményeit idézték fel és annak zsidó áldozataira emlékeztek a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség tagjai, a világ számos országából hazaérkező, dunaszerdahelyi gyökerekkel rendelkező hittársaik, illetve a dunaszerdahelyiek június 18-án a helyi zsidó temetőben, a Holokauszt emlékfalnál.
„Azért gyűltünk itt össze, hogy megemlékezzünk szeretteinkről” – A holokausztra emlékeztek a dunaszerdahelyi zsidó temetőben

„Hetvennyolc évvel ezelőtt szabadították fel az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábort, véget vetve az ártatlan emberek meggyilkolásának. (...) A háború után, a dunaszerdahelyi holokauszt túlélői megállapodtak abban, hogy minden évben összegyűlnek a zsidó temetőben, hogy megemlékezzenek a Dunaszerdahelyről és környékéről elhurcolt 3500 ártatlan áldozatról. (...) Ma is azért gyűltünk itt össze, hogy megemlékezzünk szeretteinkről, szüleinkről, nagyszüleinkről, dédnagyszüleinkről akiknek hangját örökre elhallgattatta a holokauszt gépezete” – hangzott el a szervezők részéről a megemlékezésen. Mint elmondták, nem szabad tétlenül figyelni, hogy a fasizmus eszméi, gondolatai újra belekerüljenek a mindennapok beszédébe, a politikába, az iskolákba, a fiatalok mindennapjaiba. 

„1944. június 18-án Dunaszerdahely és környéke zsidósága hitt a szeretben, akkor is, ha nem érezték, és hittek az Istenben akkor is, amikor Ő nem szólt. Hittek a gonosznak, hittek a hazugságoknak, hogy jobb lesz majd az a hely, ahová menniük kell. Hittek abban, hogy a rémálom hamar véget és hittek magukban és embertársaikban”

– foglamazott a megemlékezésen Schwartz József, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetője, aki elmondta, hogy sokan a túlélők közül elveszítették a hitüket és máig keresik a válaszokat, hogy miért kellett szenvedniük. A háború után a sok szenvedést követően mégis újraindult a zsidó hitközség, amely ma is gyarapodik kulturális, vallási és tagsági téren is, tette hozzá Schwartz József.

„Itt vagyunk, élünk és gyarapodunk”

– emelte ki a hitközség vezetője. 

A beszédet követően a holokauszt emlékfalon elhelyezett mécseseket gyújtották meg és halottaikért imádkoztak a hitközség tagjai.

A megemlékezésen részt vett dr. Hájos Zoltán polgármester, Gútay László és Nagy Krisztián városi képviselő, Sholom Myers pozsonyi és Zev Stiefel pöstyéni rabbi, Fahn Béla, a Galántai Zsidó Hitközség elnöke, Paszternák Anton, a Komáromi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Görözdi Zsolt református lelkipásztor. Fellépett továbbá a Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magángimnázium két diákja, Ajpek Emma és Bondor Gáspár. 

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies