Back to top

Az új régészeti tárlat már a nagyközönség előtt is nyitva áll

Publikálva: 2022, január 31 - 20:49
A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum sikeresen zárta újabb projektjét. Ezúttal a múzeumnak otthont adó Sárga Kastély földszintjén található régészeti tárlat felújítására összpontosítottak. A berendezés, valamint a tér teljes bútorzata, amely az 1980-as évekből származott, mára elavult, s a tárlat felújítását már hosszabb ideje tervezték. Szerették volna, hogy a múzeum legértékesebb régészeti tárgya – egy egyetlen fadarabból kifaragott csónak – is a kiállítás részévé váljon, ezért elhalasztották a munkálatok megkezdését.
Az új régészeti tárlat már a nagyközönség előtt is nyitva áll

A csónakleletet a Csallóközben fedezték fel, egy Somorja melletti kőbányában. A kutatás és a vizsgálatok 2016-ban elkezdődtek, elsőként a fa körgyűrűire épülő dendrokronológiai kormeghatározással.

Az alapos és megismételt vizsgálat azt mutatta, hogy a lelet Kr. e. a 4–3. századból való. Mindezek után pedig a Radiocarbon Dating Services Miami cég az USA-ban 14 C vizsgálattal igazolta a dendrokronológiai vizsgálatok eredményét.

A dendrokronológiai vizsgálat azt is bizonyította, hogy a vízi jármű az Alpokban készült. Ezek szerint a csónakot a kelták használhatták, akik kereskedni jöttek a Csallóközbe. A projekt létrehozásában együttműködött Peter Barta, a pozsonyi Comenius Egyetem Archeológiai Tanszékének tanára, aki az ilyen típusú leletek szakértője.

2020-ban a vizsgálatok lezárultával, František Šmigrovský vezetésével elkezdődtek a konzerválási, és később a restaurálási munkálatok is. Mivel a csónak kiemelése során több darabra tört, a helyreállítás is nehezebb volt.

A fenti munkák befejezésével a csónak a megújult állandó régészeti tárlat dísze lett. A tárlatban úgy helyeztük el, mintha a Duna partján felejtették volna.

A modernizáció mellett célunk volt az is, hogy a kiállítást korszerű kirakatrendszerrel bővítsük, a gyűjteményeket vonzóan és esztétikusan mutassuk be, s eközben a tárlat a modern múzeum követelményeivel is összhangban legyen. Ugyanakkor az új eszközök megfelelnek a gyűjteményi tárgyak védelme és biztonságos bemutatása szempontjainak.

A projekt megvalósítását a Művészetet Támogató Alap támogatta.

-csm-

Ezt már olvasta?

Cookies