Back to top

Az új évben is tovább drágulnak a jelzáloghitelek

Publikálva: 2023, január 14 - 07:02
A jelzáloghitelek kamatai már közel egy éve emelkednek, a következő hónapok kilátásai szerint pedig további drágulásra számíthatunk. Sokakra, akiknek a nagyon alacsony kamatozású fix kamata fokozatosan megszűnik, nagyságrendekkel magasabb kamatok várnak, ami miatt több száz euróval is nőhet a havi törlesztőrészletük.
Az új évben is tovább drágulnak a jelzáloghitelek

A törés a jelzáloghiteleknél február-március fordulóján következett be. Évekig tartó csökkenés után a kamatok hirtelen emelkedni kezdtek. A bankok hónapról hónapra emelték a jelzáloghitel-kamatokat, mígnem azok a nem egészen egy százalékról négy százalékra emelkedtek, és általában véve teljesen mindegy, milyen hosszúságú hitelről van szó, írja a tnvoviny.sk portál.

Az infláció kedvezőtlen alakulása és a kelet-európai konfliktus eszkalációja a bankközi piacon a források drágulását eredményezte, ami a kereskedelmi banki kamatemelésben is megmutatkozott.

„A monetáris politika szigorítása és az Európai Központi Bank (EKB) alapkamatának emelése csak idő kérdése volt” – magyarázta Eva Šablová, a FinGO.sk hitelügyi igazgatója.

A jelzáloghitelek növekedni fognak, de már nem olyan ütemben

Ebből a szempontból a 2022-es év úgy vonul be a történelembe, mint amikor végleg véget ért a szuperolcsó jelzáloghitelek korszaka, amelyek azonban hosszú távon igencsak alulmaradtak a megszokottól.

„A kamatlábak meredek emelkedése sokkot okozott, de az emberek fokozatosan megszokják. Más területekhez hasonlóan itt is „összébb kell húzniuk a nadrágszíjat”, és fel kell készülniük a lényegesen magasabb törlesztőrészletekre” – tette hozzá Šablová.

Ami még rosszabb, hogy az előrejelzések sem néznek ki a legjobban. A jelzáloghitelek drágulását jósolják a következő hónapokban is.

„Még a múlt év utolsó napján is változtak a kamatok az egyik bankban, így nem számítok rá, hogy ez az új évben másképp lesz. A legfontosabb mutatók azt jelzik, hogy a kereskedelmi bankok kamatai továbbra is növekedni fognak” – mondja Matej Dobiš, a Pénzügyi Iránytű ügyvezető igazgatója.

A jelzáloghitelek áremelkedésének üteme azonban már nem lesz olyan radikális, mint tavaly volt.

„2023-ban a háztartások eladósodása nagy valószínűséggel lelassul, mivel egyre kevesebben lesznek jogosultak a drágább jelzáloghitelekre. További kamatemelésre számítunk, de ennek nem szabadna már ennyire drámainak lennie” – fűzte hozzá Šablová.

„Azt nem merném megmondani, hol lesz a plafon, de egyáltalán nem lepődnék meg, ha a legolcsóbb kamat a 4 százalékot súrolná. Jelenleg a jelzáloghitel-piac legolcsóbb kamata 2,88 százaléknál kezdődik” – tette hozzá Dobiš.

Jelentősen megemelkedek a havi törlesztőrészletek

Emiatt sokan bizonytalanok. Főleg azok, akiknél megszűnt vagy néhány hónapon belül megszűnik a törlesztőkamatok rögzítése. Már most biztos ugyanis, hogy a havi törlesztőrészletük radikálisan emelkedni fog.

A kérdés az, hogyan lehet a legjobban mérsékelni ezt a családi költségvetésre gyakorolt ​​hatást.

Az első tipp a jövő megelőzése. Azok, akiknek a fixációja néhány hónapon belül szűnik meg, már most intézhetik az új feltételeket.

Azt javaslom, hogy végezzenek piackutatást, és a legjobb ajánlatot kínáló bankban az eredeti jelzáloghitel rögzítésének évfordulója előtt már hat hónappal az aktuális kamattal hagyják jóvá a jelzáloghitel refinanszírozását.

A szerződés aláírása után hat hónap áll rendelkezésére a kölcsön lehívására. Egyes bankokban ez a megoldás akár 12 hónappal előre is lehetséges” – mondta Šablová.

Így a fixálási időszak végéig megőrizheti eredeti alacsony kamatát, és elkerülheti a végtörlesztési bírságot, miközben előre biztosíthat egy olyan kamatot, amely fél év múlva minden bizonnyal magasabb lesz.

Ha pedig a rögzítés évfordulója alkalmával az eredeti bank kedvezőbb ajánlatot tesz, akkor egyszerűen nem kezdi meg az új hitel felvételét egy másik banknál, hanem tovább fizeti az eredeti jelzáloghitelt.

Néha jobb elhalasztani

Másrészt, ha a fixáció több mint egy év múlva ér véget ér, nem kell pánikba esni. Lehet ugyanis, hogy most nem a refinanszírozás a legmegfelelőbb lépés.

„Inkább azt javaslom, hogy az aktuális kamatokra való tekintettel, számolják át a jelenlegi havi törlesztőrészeletet, és az összeget, amellyel valószínűleg megemelkedik a törlesztőrészlet, célirányosan rakják félre” – magyarázta a szakember.

Így felkészítheti a családi költségvetését a megnövekedett kiadásokra, és egyúttal ún. anyagi párnát is teremthet arra az időszakra, amikor a törlesztőrészlet ténylegesen emelkedésére sor kerül.

tvnoviny.sk, ma7.sk/Dunajszky Éva

Ezt már olvasta?

Címkék: gazdaság, ekonomika
Cookies