Back to top

Az iskolák várhatóan április 19-től áttérhetnek a regionális COVID-automata szerinti működésre

Publikálva: 2021, április 7 - 20:52
Az iskolák elsőbbséget élveznek az intézkedések enyhítésekor – mondta az Eduard Heger (OĽANO) vezette új kormánykabinet szerdai, első ülése után Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.
Az iskolák várhatóan április 19-től áttérhetnek a regionális COVID-automata szerinti működésre

Gröhling a héten bejelenti, hogyan fognak a továbbiakban működni az iskolák. A miniszter tájékoztatása szerint a kérdésről tárgyalni fog a járványügyi bizottság. Ha kedvezően alakul a járványügyi helyzet Szlovákiában, április 19-én bordó színű besorolásba kerül az ország.

Az oktatási tárca vezetőjének tájékoztatása szerint az iskolák az említett időponttól áttérhetnek a regionális COVID-automata szerinti működésre.

„Bár Szlovákia még a fekete zónában van, a járványügyi szakemberekkel folytatott megbeszélés alapján az oktatási intézmények április 19-től a regionális helyzet alapján működhetnek” – mondta a miniszter.

Az iskolákra vonatkozó rendelkezések április 11-ig, vasárnapig érvényesek. Gröhling tájékoztatása szerint szerdán vagy csütörtökön (április 8.) közzéteszik a következő héttől érvényes szabályokat. Hozzátette, örülne, ha a pedagógusok oltása befejeződne, és szeptemberre, az új tanévkezdésig megkapnák a vakcinát.

A miniszter úgy véli, a gargarizálós tesztek mellett szükség lenne még gyorsabb tesztekre is. „Ha valóban megnyitjuk az iskolákat április 19-től, gargalizálós teszteket fogunk használni. Örülök, hogy a kísérleti szakasz lezárult” – mondta az oktatási miniszter. Mint hozzátette, az ilyen típusú tesztek során felmerült problémák kiküszöbölésén dolgoznak. Gröhling tájékoztatása szerint a megvásárolt egymillió darab tesztből körülbelül 20 ezret használtak fel. Gröhling szerint az iskolákban alkalmazandó tesztelési stratégiát is felülvizsgálják.

Az oktatási miniszter közölte, hogy a betegség terjedését megakadályozzák, a szülők tesztelése továbbra is kötelező lesz.

Az iskolai szemafor továbbra is működni fog, ami azt jelenti, hogy ha „mini járványgócok” keletkeznének, az osztályt, vagy az egész iskolát bezárják – mondta a miniszter.

TASR / Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Cookies