Back to top

Az idén is a környezettudatosság jegyében zajlott az Autómentes nap

Publikálva: 2023, szeptember 20 - 09:03
Ahogy a korábbi években, Dunaszerdahely az idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét elnevezésű kampányhoz. Kedden a Fő utca lezárásával, az Autómentes napon hívta fel a figyelmet a társadalom környzettudatossága erősítésének fontosságára.
Az idén is a környezettudatosság jegyében zajlott az Autómentes nap

Az autómentes nap célja, hogy - elsősorban a városokban - felhívja a figyelmet a megnövekedett autós forgalom okozta környezeti, baleseti problémákra, a fenntartható, környezetbarát közlekedés előnyeire, a kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Tilajčík Edit, a program főszervezője örömmel köszöntötte az esős időjárás miatt a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előcsarnokában szép számban összegyűlt érdeklődőket, köztük Hájos Zoltán polgármestert, Puha György és Karaffa Attila alpolgármestereket, Zuzana Krenyitzkát és Gál Attilát az FCC Slovakia képviseletében, a városi ifjúsági és sportbizottság elnökét, Nagy Krisztiánt, a program helyszínéül szolgáló Csaplár Benedek VMK igazgatóját, Takács Tímeát, valamint minden kedves jelenlevőt, aki kiállított, foglalkozást tartott, mindenkit, aki hozzájárult ahhoz, hogy az autómentes napon az érdeklődők értékes információkhoz jussanak.

Dr. Hájos Zoltán köszöntője elején megemlítette, hogy városunk ez évben is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, s ahogy a korábbiakban, a Fő utcát lezárva igyekszik az autósokat figyelmeztetni arra, hogy aki teheti, legalább ezen a napon hagyja otthon autóját.

„Városunk az innovatív megoldások tekintetében nyitott az újdonságok fogadására. Tavaly már nagyon vártuk, hogy két elektromos autóbuszt tudjon beszerezni Dunaszerdahely, és ingyen tudjuk majd szállítani a városban a lakosokat. Még 2023. szeptember 1-jétől sem tudtuk ezt megoldani, de 2024. január 1-jétől már közlekedhetnek “ – mondta a polgármester, miközben a körülményeket érzékeltetve röviden ismertette a pályázat lefolyásának problémáit, majd a közbeszerzés viszontagságait ecsetelte.

Dunaszerdahely polgármestere kitért arra is, hogy mind a Csallóközben, mind pedig városunkban egyre több kerékpárút létesül, ezzel biztosítva a biciklisek biztonságát; az idén a Czibók utcában tudta városunk bővíteni a kerékpárutak hálózatát.

Az üdvözlő szavak után az FCC Environment Kuka Manó hulladékgyűjtési versenye került kiértékelésre, majd ezt követően a „Bringázz a munkába” kampány nyerteseinek is átadták az okleveleket és a Kellys Bicycles felajánlotta ajándékokat . A két díjátadó során Puha György és Karaffa Attila, alpolgármesterek, valamint Nagy Krisztián, a képviselő-testület ifjúsági és sportbizottságának elnöke szorítottak kezet a díjazotakkal.

A megnyitót a Športujsnami akrobatikus rock’n’roll klub tagjai, és a Ladislav Dúbrava Gimnázium diákjai színesítették műsorukkal.

Az esős időjárás miatt ezúttal két helyszínen zajlottak a 2023-as Autómentes nap programjai: a Csaplár VMK előcsarnokában, illetve a Fő utca lezárt szakaszán.

Városunk óvodái, a Szabó Gyula Alapiskola és a Szabadidőközpont sokrétű programmal, foglalkozásokkal készültek, a Csallóközi Múzeum, a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár, valamint a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ szintén különböző foglalkoztató elfoglaltságot biztosítottak a gyerkőcöknek.

Előadásokat, interaktív foglalkoztatásokat tartottak a kicsiknek és nagyobbaknak a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság és a Csallóközi Népművelési Központ munkatársai, a Learn It Academy jóvoltából pedig legózhattak is a gyerekek.

Az Autómentes napról ezúttal sem hiányozhatott az FCC Environment és a Rivalda Színház Kuka Manója, ahogy az idén is jelen volt a Sikabonyi Önkéntes Tűzoltók tűzoltóautója.

A Kellys Bicycles jóvoltávól a klasszikus kerékpárok mellett e-kerékpárok is bemutatásra kerültek, az egészség jegyében pedig a Szlovák Vöröskereszt Területi Egylete, a dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola segítettek elsajátítani az elsősegélynyújtás alapjait. Az érdeklődők számára értékes információkkal szolgált az Általános Egészségbiztosító és a Dunaszerdahelyi Területi Közegészségügyi Hivatal.

A dunaszerdahelyi SAD közlekedési vállalat, és a mobility&innovation production sro. társaságok a rendezvény hosszú távú támogatóiként az idén is utaztatták az Autómentes napra érkező iskolásokat és óvodásokat, a TikTak kft. és Tóth András úr kis ajándékokkal, a szőgyéni Fiala-Vitalita kft. zamatos almákkal, a CBS cég pedig értékes publikációkkal támogatta az idei Autómentes napot.

További felvételeink képgalériánkban.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies