Back to top

Az idén is elengedi a kötelező fogorvosi ellenőrzést a minisztérium

Publikálva: 2021, december 10 - 15:03
Az évente egyszer kötelező fogorvosi preventív vizsgálat az előfeltétele annak, hogy az esetleges fogkezelések árát, legalább részben, a biztosító állja. A járványhelyzet miatt azonban ezt sokan idén is, akárcsak tavaly, halogatták és az utolsó percre hagyták.
Az idén is elengedi a kötelező fogorvosi ellenőrzést a minisztérium

A fogorvosok attól tartanak, hogy nem bírnák a karácsony előtti rohamot; az egészségügyi minisztérium azonban gondolt a kialakult helyzetre, és akárcsak tavaly, idén is felmentést ad a kötelező prevenció alól.

A módosítást már előkészítették, de azt még a parlamentnek is el kell fogadnia.

Az egészségügyi tárca elemezte a helyzetet, s bár rendkívül fontosnak tartja a rendszeres fogorvosi ellenőrzést, mely ez egészség megvédését szolgálja, a járványhelyzetre való tekintettel úgy értékelte, hogy idén is „elengedi” a kötelező prevenciót, mely előfeltétele annak, hogy jövőre a fogkezelésekhez a biztosítók hozzájáruljanak.

Aki tehát az idén a járványtól való félelmében halogatta fogorvosa felkeresését, annak nem kell attól tartania, hogy ha jövőre fogkezelésre szorulna, akkor azt teljes mértékben magának kellene kifizetnie.

Az NCZI statisztikáiból kiderült, hogy tavaly a lakosság 41 százaléka abszolválta a kötelező fogászati ellenőrzést. Fogkezelésre pedig, ezt követően, 66 százalékuk szorult. A fogorvosi rendelők látogatottsága éves szinten 18,05 százalékkal csökkent.

ma7.sk/1.pluska.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: egészségügy
Cookies