Back to top

Az evangélikus templom építésének 140. évfordulójára emlékeztek

Publikálva: 2023, szeptember 18 - 10:21
Ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek meg a dunaszerdahelyi evangélikusok és a meghívott vendégek és testvérfelekezetek az evangélikus templom felépítésének a 140. évfordulójáról, amelynek egyik apropóját a templomtér belső megújulása is szolgáltatta.
Az evangélikus templom építésének 140. évfordulójára emlékeztek

A szeptember 17-ei ünnepség igehirdetője Nagy Olivér alsószeli lelkész volt, aki beszédében visszautalt a régi szerdahelyi közmondásra: „Áll, mint a lutheránusok temploma”. Építésekor ugyanis az épület – a kis gyülekezet szegénysége és forráshiánya miatt – kínkeservesen, nagy leállásokkal és reménytelenül lassan épülgetett. (Helytörténeti cikkünk az építésről itt olvasható el.) 

Nagy Olivér azonban hozzátette: mára megfordult a közmondás értelme, hiszen sok evangélikus gyülekezet szeretne olyan szépen fejlődni, építkezni, miképp a dunaszerdahelyi, ahol szépen megújították az Isten házát. A lelkész elmondta, ezt a töretlen fejlődést kívánja a jövőben továbbra is a gyülekezetnek. 

Horňák József dunaszerdahelyi lelkész hálát adva a Jóistennek, beszédében köszönetet mondott minden támogatónknak, illetve a híveknek, akik adományaikkal, munkájukkal lehetőségeik szerint szerepet vállaltak a templom felújításában.
 

Köszöntötte a jelen lévő Hájos Zoltán polgármestert és Karaffa Attila alpolgármestert, kiemelve Dunaszerdahely város nagylelkű támogatását, pénzügyi segítségét, valamint Kropitz Károly mérnök önzetlen adományát és Bábi Tibor állandó segítségét.

Horňák József többek között kitért arra is, milyen jelentős javításokat valósítottak meg az elmúlt 20 esztendőben.

Így a gyülekezetnek 2007-ben sikerült a külső homlokzatot lefesteni, 2011-ben a megjavított tetőszerkezetre új cserépfedés került. 2021-ben sikerült elkezdeniük a belső templomtér felújítását, abban az évben végezték el az oltár mögötti rész talajnedvesség elleni szigetelését, a vakolat cseréjét, illetve a fal festését.

2022-ben már a torony és a főhomlokzat állagmegóvása érdekében volt szükségszerű elvégezni a homlokzati vakolat cseréjét, a toronysisak alatti és a kistornyok bádogosrendszerének cseréjét, valamint az új „nemesvakolat” felvitelét.

2023-ban folytatták a belső templomtér részleges felújítását. Ekkor elvégezték a falak talajnedvesség elleni szigetelését, a villamos szerelvények, a lámpatestek részleges cseréjét, az új speciális vakolat felvitelét, valamint a falak részleges újrafestését. Idén javították meg a toronyórát és a harangokat, illetve cserélték a toronyba vezető lépcsőket is.

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Cookies