Back to top

Az Európai Szociális Alap sokaknak segít Szlovákiában is

Publikálva: 2017, január 10 - 14:13
Az Európai Unióban 2007 és 2014 között mintegy 9,4 millió ember tudott elhelyezkedni, 8,7 millióan pedig szakképesítésben részesültek vagy oklevelet szereztek az Európai Szociális Alap (ESZA) segítségével - derül ki az Európai Bizottság közzétett jelentéséből.

Az értékelés szerint az Európai Szociális Alap hét év leforgása alatt meghatározó szerepet játszott a tagállamok munkaerőpiacain, hozzájárult a foglalkoztatási szolgálatok korszerűsítéséhez, kedvező hatást gyakorolt az oktatási rendszerekre és a közigazgatásra, és segítséget nyújtott a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportoknak.

A jelentés kiemelte, hogy az ESZA hozzájárult a 2008-ban kirobbant válság kedvezőtlen hatásainak mérsékléséhez. Jótékony hatást gyakorolt a gazdaság teljesítményére is, 0,25 százalékos GDP-növekedést generált az Európai Unióban, és javította a termelékenységet.

A bizottsági tájékoztatás szerint a 2007-2013-as időszakban az ESZA által felhasználható költségvetés összesen 115,6 milliárd eurót tett ki. Ebből 76,8 milliárd euró az uniós költségvetésből származott, 35,1 milliárd eurót a tagállamok bocsátottak rendelkezésre, 3,7 milliárd euró pedig magánforrásokból gyűlt össze.

A vizsgált időszak alatt 105 450-en találtak munkát, 411 494-en végeztek szakképzést és mintegy 100 ezren szereztek képesítést igazoló oklevelet. Az Európai Szociális Alap (ESZA). Céljai közé tartozik, hogy segítsen az álláskeresésben, előmozdítsa.

Az ESZA az unió legrégibb pénzalapja, melyet még a Római Szerződés hívott életre 1957-ben. Célja a hátrányos helyzetűek társadalmi integrációja, és méltányosabb életfeltételeket biztosítsa az unió polgárainak, valamint az, hogy a munkaerőpiaci kilátásaikat javítsa, és hozzásegítse őket ahhoz, hogy sikeres legyen szakmai pályafutásuk.

Az ESZA kiemelt feladata a munkahelyteremtés fellendítése, az álláskeresők támogatása és az emberek munkában tartásának elősegítése egész Európában.

Az ESZA foglalkoztatás fellendítése érdekében végzett munkája minden olyan ágazatot és csoportot megcéloz, amelynek a támogatás a javára válhat. Mindazonáltal különös hangsúlyt kapnak azok a csoportok, amelyek a legnehezebb helyzetben vannak, vagy amelyeknek jelentős haszna származhat az ESZA alábbi területeken való tevékenységeiből: Út a munka világába, Esélyteremtés a fiatalok számára, Vállalkozás-élénkítés és Karriertámogatás.

Szlovákiában az ESZA 2014 – 2020–as programidőszak kiemelt stratégiai céljai között szerepel, mintegy 80 ezer fiatal álláskereső foglalkoztatásának támogatása, a munkakészségük javításával, képzésekkel és az első munkahelyhez jutás segítésével.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: munkapiac
Cookies