Jelenlegi hely

Az emberek megváltozott táplálkozási szokásai a járvány idején

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, május 13 - 12:23 | Színes
A koronavírus megjelenése óta alapjaiban változott meg az élet: aki csak teheti, otthonról dolgozik, a diákok is otthonról, digitálisan tanulnak, és nagyon sok óvodás és bölcsis kisgyerek is otthon van szüleivel. A legtöbb család számára kihívást jelent ez az időszak: munka, háztartás, főtt étel a családnak, tanulás a nagyobb gyerekekkel, lefoglalni a kisebbeket.
Az emberek megváltozott táplálkozási szokásai a járvány idején

A karantén nem csak a mindennapokat, de az étkezési szokásainkat is átalakította. A koronavírus megjelenése után rengetegen rohamozták meg az üzleteket, halmoztak fel tartós élelmiszereket. A liszt és az élesztő tűnt el elsőként a polcokról, ami miatt megnőtt az emberek kovászolási kedve.A kényelem elsődleges szempont lett: sokaknak nincs ugyanis ideje órákat a konyhában tölteni a munka és a gyerekek mellett.

Csakhogy nagyon sokan vannak, akiknek egyszerűen nem fér bele az így is nagyon feszített napirendbe, hogy még kenyeret, péksüteményt süssenek.

Sokan annak is örülnek, ha egyáltalán el tudnak ugrani valamikor a boltba, hogy beszerezzék a reggelire, ebédre, vacsorára valót. Miközben mindenki igyekszik változatos és egészséges ételeket varázsolni az asztalra. Fontos szempont lett az is, hogy a napi menü gyorsan elkészíthető legyen, ne kelljen órákat tölteni a konyhában.

A The New York Times cikkében kiemeli, az Egyesült Államokban azok az emberek, akik korábban szigorú diétát tartottak, most felhagytak ezzel, rengeteg száraz tésztát, konzerv élelmiszert és nassolni valót vásároltak a karantén idején.

Átalakultak a fogyasztási szokások, a kényelmi szempont hangsúlyos lett a családok számára - ez derül ki a Bloomberg április végi cikkéből is, amelyben megjegyzik, hogy a fagyasztott termékek iránti kereslet is egyre nő világszerte.

A karantén idején viszont érdemes arra is figyelni, hogy betartsuk az egészséges táplálkozás szabályait. Vagyis a zöldség és gyümölcs bevitel nagyon fontos, még kifogásunk sem lehet, mert ebben az időszakban a szezonális gyümölcsök, zöldségek könnyedén beszerezhetők. Tízóraira vagy uzsonnára tökéletesek lehetnek a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt.

A nemzetközi és hazai ajánlások szerint is naponta legalább 4 adag (min. 400 gramm) zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk.

A tavasz a zsenge, üde, friss leveles zöldségek szezonja. Ilyenkor terem a sóska, a spenót, a hagymafélék közül a snidling, az új- és a zöldhagyma, továbbá a római saláta, a hónapos retek, valamint a karalábé. Tavasszal érdemes zsenge újburgonyás ételeket készíteni, és ne feledkezzünk meg a kiváló vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmazó spárgáról sem.

A kényelem itt is szempont lehet: spenót- vagy sóskafőzeléket vagy épp egy tejszínes, fokhagymás, spenótos tésztát nagyon gyorsan össze lehet dobni, ahogy egy spárgakrémleves is nagyon gyorsan megvan, miközben egészséges és finom fogás kerül az asztalra.

a penzcentrum.hu alapján