Back to top

Az élet szépségei, ahogy Hangácsi István látja

Publikálva: 2023, április 15 - 10:00
Hangácsi István Dolce Vita, azaz Édes élet című kiállítása másodszor mutatkozik be Dunaszerdahelyen. A tavaly a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban látható tárlatnál számosabb alkotását láthatja a dunaszerdahelyi közönség a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.
Az élet szépségei, ahogy Hangácsi István látja

A Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola mellett működő Mille fiori Kamarazenekar nyitószámát követően Tilajčík Edit, a tárlatnyitó háziasszonya nagy szeretettel köszöntötte a megjelent vendégeket, a kiállító művészt, az érdeklődő közönséget, majd átadta a szót Simon Anikónak, a kiállítás kurátorának.

Hangácsi István nem ismeretlen a művészetkedvelő közönség előtt, hiszen különdíjas lett a Spektrum 2022-es évadában. Az akkori két díjazott alkotása a mostani kiállításon is látható - mondta el Simon Anikó.

A kurátor röviden ismertette a kiállító művész életútját, kiemelve azt, hogy választott technikája kezdetektől az olajfestés, majd amióta megismerkedett a lazúrozás technikával, kizárólag ezt használja.

A rövidebb-hosszabb kihagyásokkal már 43 éve festő Hangácsi István művészi létében az új technika használatával a téma is megváltozott,

„tájképek helyett az emberi alakok, utcarészletek, tükröződések ragadják meg figyelmét” – hangsúlyozta a kiállítás kurátora.

Simon Anikó fontosnak tartotta elmondani: mint a kiállítás festményein végigtekintve látható, Hangácsi István nem tékozolja el az Istentől kapott tehetségét, hanem mindannyiunk örömére alkot; majd megnyitó beszéde végén további jó egészséget, alkotókedvet és sok-sok sikeres kiállítást kívánt az Alsóláncról származó amatőr művésznek.

A megnyitó háziasszonya a köszöntő beszéd után Hangácsi Istvánt kérte fel szólásra.

A kiállító művész köszönetet mondott. Először is megköszönte a jó Istennek, hogy hagyta megélni, hogy újabb önálló kiállítása nyílhasson.

„Ha már a kezembe adta az ecsetet, akkor adott is teret ahhoz, hogy tudjak alkotni, és meg tudjam mutatni másoknak is.”

Megköszönte Nagy Ivánnak, a Csallóközi Múzeum igazgatójának, hogy felajánlotta a kiállítóteret, majd megköszönte drága feleségének, hogy mindenben támogatja, mert „ő a múzsám, a kritizálóm, a dicsérőm, a legjobb barátom” – tette hozzá.

Farkas Gábor, a Felvidéki Alkotók Egyesületének elnöke kiállítása apropóján emléklapot nyújtott át Hangácsi Istvánnak, majd elmondta, március folyamán kedves egyesületi taguk képkiállításának megnyitója alkalmából verspályázatot írtak ki. A beérkezett művek témájukban kapcsolódtak a kiállítás címéhez: Dolce Vita, ami magyarul annyit jelent, Édes élet. A pályázat első három helyezettjének versét felolvasva köszöntötték a kiállító művészt, aki meghatódva köszönte meg az egyesület kedves támogatását, amitől, mint mondta: a lelke még jobban szárnyal.

A tárlatnyitót ezúttal is a Mille fiori Kamarazenekar hangulatos zenei összeállítása zárta, majd Tilajčík Edit elmondta, jelen kiállítást az érdeklődők május 2-ig tekinthetik meg.

További képeinket tekintsék meg képgalériánkban.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Közlemény

Közlemény

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ ezúton is...

Cookies