Back to top

Az El Camino azt adja neked, amit kérsz

Publikálva: 2018, május 5 - 18:11
A VándorLáss esteken mindig érdekes emberekkel, érdekes történetekkel találkozunk, melyek érdekes utazásokról szólnak. Ezúttal Lovász Bálint beszélt utazásairól, illetve az ismert Szent Jakab útról, az El Camino-ról.
Az El Camino azt adja neked, amit kérsz

A 2014-ben teljesített út olyannyira megfogta Bálintot, hogy komolyabban is nekilátott a háttérkutatásnak. Ezért az előadása elején előbb a bibliai személyről, Jakabról, majd a szent és az ismert zarándokút kapcsolatáról, annak érdekes összefüggéseiről beszélt. Megtudtuk, hogy az 1993-tól az UNESCO Világörökség részeként is szereplő spanyolországi út az egyike a legfontosabb keresztény zarándok célpontoknak. Ma újra aranykorát éli, hiszen évente mintegy 200 ezer ember járja végig. Bár a legtöbben gyalog teljesítik a kihívást, Bálint biciklivel járta be - de tegyük hozzá, egészen otthonról, Nagyfödémesről kerekezve.

Egyfajta fiatalos elégedetlenségtől vezérelve vágott neki az embert próbáló útnak, mely számára sok pozitívumot, erős jellemfejlődést hozott. Az El Camino azt adja neked, amit kérsz tőle - mondta el az előadó. A rá következő évben Ambrus Dáviddal a Mária-utat teljesítették 46 nap alatt. Mariazellből indulva egészen Csíksomlyóig 1300 kilométert gyalogoltak. Harmadik útját, a magyarországi Szent Jakab utat öccse és Dávid társaságában teljesítette az idén februárban, tíz nap alatt gyalogolták le a 300 kilométeres távot.

Az esti előadás második részében a három vándorútról láthattunk egy képes összeállítást, mely után Bálint készséggel válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

A VándorLáss estek most „nyári szünetre mennek”, de Dobsa Melinda, az est házigazdája szeptemberre újabb érdekes vándorlást ígért, melyen Mátis Iván Fülöp-szigeteki útjáról mesél majd a közönségnek.

Ezt már olvasta?

Címkék: VándorLáss