Back to top

Az Egészségügyi Középiskolában cseperedik a környezettudatos gondolkodás fája

Publikálva: 2022, június 10 - 16:04
A környezettudatos gondolkodás, a hulladékgazdálkodás fontossága a hétköznapokban volt a fő témája az Egészségügyi Középiskola csütörtökön tartott ÖKO-EKI versenyének.
Az Egészségügyi Középiskolában cseperedik a környezettudatos gondolkodás fája

Kiss Kinga, a verseny szervezője portálunknak elmondta, az iskola vezetésének fontos a diákok környezettudatos gondolkodásra, cselekvésre nevelése, amit az is alátámaszt, hogy bekapcsolódtak az országos Zöld iskola programba is.

A járványügyi helyzet miatt az idén csupán márciustól tudták elindítani a havi rendszerességgel megszervezett rendkívüli tanítási napot. Az elmúlt három hónap során a hulladékgazdálkodás területén jártas szakembereket kértek fel az egyes előadásokra. Vendégük volt Inczédi Gábor, hulladékgazdálkodási szakelőadó, Szendi Patasi Rita, aki az úgynevezett zero waste, hulladékmentes háztartás rejtelmeibe, illetve Gál Attila, az FCC Slovakia területi képviselője, aki a közösségi hulladékgazdálkodás rejtelmeibe avatta be a diákokat. Az előadások, workshopok során nem csupán a szakembereket hallgatták meg a diákok, az aktuális témához illő előadással készült a diákok egy-egy csoportja.

Az idén indított program kicsúcsosodása volt jelen tanévben a csütörtökön megszervezett verseny.

A versenyben résztvevő első és másodikos diákokat Hegedüš Rehák Ilona, igazgató-helyettes köszöntötte. Örömmel emelte ki, a diákok környezetvédelmi felvilágosításával bolygónk jövőjéhez is hozzájárulnak. Mindarról, amit a diákok az eddigi rendkívüli tanítási napokon hallhattak és tanultak, arról a tudásról ezen a versenyen tehetnek tanúságot – mondta.

„A világ megmentése nem kis energiát igényel. Ahhoz, hogy változás történjen, hogy jobb legyen az élet, változópontokra van szükség. Amikor a világ megmentéséről van szó, ez a változó pont te vagy, aki tehet – és sokkal könnyebb, ha ezt másokkal teheted“ – szólt a diákokhoz az igazgató-helyettes asszony.

Kiss Kinga szintén örömmel üdvözölte a verseny fővédnökét, Inczédi Gábort, valamint az iskola tanulóit.

Mint mondta:

„Az a pár hónap, amit maguk mögött tudhatunk, nagyon tartalmas volt. Úgy gondolom, hogy legyökerezik az a tudás, amit ezen előadások révén tanultatok“.

A környezettudatosság jegyében fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a verseny írásos része az Edupage online oktatási oldalon keresztül zajlik, ezzel is csökkentve a kinyomtatott papír mennyiségét.

A diákoknak sok sikert kívánt, majd az egyes osztályok saját tantermeiben folytatódott a versenydélelőtt.

A diákok környezetvédelmi nevelése nem volt hiábavaló, mindem tesztíró legalább 80%-os sikerrel töltötte ki a feladatsort

– tájékoztatott örömmel a tesztírás végén Kiss Kinga.

A verseny szóbeli részébe a 10 legjobban teljesítő diák jutott, akik azt is megérdemlik, hogy nevük fel legyen tüntetve: Tisoczká Vanessa, Kubišová Serena, Győri Réka, Eke Anna, Ábrahám Fanni, Polláková Lara, Simon Bálint Pál, Mériová Erika, Lengyel Juraj, Posztósová Vivien.

A tíz legeredményesebb tanuló a hulladékgazdálkodás egy fontos részéről, a hulladékégetőkről tartott előadást. A néha lámpaláztól sem mentes, személyes élményeket is feldolgozó szózatok mind tartalmasak, érdekesek voltak.

Az előadások elhangzása után az Inczédi Gábor, Kiss Kinga, Orsolya Gabriella összetételű zsűri megvitatta a hallottakat, majd a szónoklatok magas színvonalára tekintettel egy győztest és két különdíjast hirdettek.

„A verseny győztese Ábrahám Fanni lett, a zsűri értékelése szerint tartalmilag, formailag és előadásmódjában is legmagasabb színvonalú produkció volt. Különdíjat kapott Győri Réka és Simon Bálint Pál. Náluk az előadásmód mellett a zsűri méltatta, hogy személyes tapasztalatokra alapozva közelítettek a témához“ – mondta el a verseny szervezője portálunknak.

Kiss Kinga azt is elárulta, a jövőre nézve nagy terveik vannak a környezettudatos nevelés terén. Egyrészt, a következő tanév kezdetétől szeretnék folytatni az idén márciusban elindult előadássorozatot; a havonta meghívott szakelőadók mellett a témát felvezető előadással továbbra is bekapcsolódnak a diákok. Másrészt a csütörtökihez hasonló versenybe szeretnék bevonni a város iskoláit, akik minden bizonnyal szívesen csatlakoznak majd a szervező, Kiss Kinga megkeresésére.

A környezettudatos nevelés napjaink fontos részévé kell, hogy váljon, a hasonló kezdeményezések mindannyiunk boldogulását, gyermekeink jövőjét tennék jobbá, végső soron pedig bolygónk megmentését tűzik ki célul, szeretnék elérni.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies