Back to top

Az általános iskolák kiemelkedő diákjait jutalmazta városunk vezetése

Publikálva: 2023, június 26 - 18:42
Az éppen végéhez közeledő, 2022/23-as tanév kiemelkedő diákjait, gyermekszemélyiségeit jutalmazta meg hétfő délután városunk vezetése.
Az általános iskolák kiemelkedő diákjait jutalmazta városunk vezetése

Dunaszerdahely város önkormányzata és a városi képviselő–testület oktatási és kulturális, valamint ifjúsági és sportbizottsága nevében köszöntötte Tilajčík Edit hétfő kora délután a városi hivatal dísztermében az egybegyűlteket „Az iskola gyermekszemélyisége 2023“ ünnepélyes rendezvényen. Városunk polgármestere, dr. Hájos Zoltán, alpolgármestere, Karaffa Attila, a képviselő–testület oktatási és kulturális bizottságának elnöke, Gútay László, a Közoktatási, szociális, sport és kulturális főosztály vezetője, Molnár Timea és Bugár György, városi képviselő, ifjúságpolitikai megbízott mellett a város általános iskolái vezetése által kitüntetésre javasolt diákokat, valamint tanáraikat, hozzátartozóikat is üdvözölte az ünnepi rendezvény háziasszonya.

Dr. Hájos Zoltán rövid köszöntőjében kiemelte, mindig nagy öröm, amikor kiválóan tanuló, kitűnően teljesítő, sportban sikereket, tanulmányi versenyeken kiváló eredményeket elérő diákokat köszönthet a város vezetése.

„Az ő igyekezetük azonban önmagában nem lenne elég, ha nem lennének  mögöttük olyan tanárok, akik biztatják és tanítják őket. Ugyanakkor szükséges a támogató, szerető családi háttér is“ – hangoztatta a polgármester.

„Szükséges a szorgalom, az igyekezet, a kitartás, de ugyanolyan fontos az iskola szerepe, egy-egy konkrét tanár munkája” – tette hozzá Hájos Zoltán.

„Bízom benne, hogy azok számára, akik ebben az évben jó eredményeket értek el, ez biztatás lesz a jövő tanévre nézve, másrészt példaként szolgálnak a többi diák számára“ – mondta a polgármester, majd gratulált a diákoknak, egyben kellemes nyári szünidőt kívánt mindenkinek, hogy feltöltődve kezdhessék a következő iskolaévet.

Bartal Júlia, a Dunaszerdahelyei Magángimnázium diákja, valamint Miklós Ádám, a Szlovák Technikai Egyetem, és Mezei Ádám, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem hallgatói akusztikus minikoncertje után dr. Hájos Zoltán, Karaffa Attila és Gútay László gratuláltak, valamint adták át az elsimerő oklevelet, és az önkormányzat ajándékát az öt általános iskola és a művészeti alapiskola kitüntetésre javasolt diákjainak, szám szerint 30 tehetséges, sikeres fiatalnak.

Az iskola gyermekszemélyisége 2023 kitüntetettjei:

Szabó Gyula Alapiskola:
Berényi Áron, Bíró Bulcsú, Gányi Kata, Kiss Gergely, Kohút Lora, Melicher Antónia, Mikolai Dóra

Jilemnicky utcai alapiskola:
Julian Bodó, Roland Kohári, Jessica Korčeková, Gabriela Labat, Salima Miriam Mošaťová, Patrik Rácz, Mark Soóky

Vámbéry Ármin Alapiskola:
Fitos Réka, Kvarda András, Majoros Máté, Mészáros Lili, Németh Lili, Pecsuk Bence, Rigó Áron

Smetana ligeti alapiskola:
Oliver Bober, Adam Krížek, Oleksander Markov

Kodály Zoltán Alapiskola:
Kosztra Balázs, Mandák Marcell, Valocsay Veronika

Művészeti Alapiskola:
Michal Kodada, Kosztra Dóra, Ela Plevíková

A rendezvényen készült további felvételeinket megtekinthetik képgalériánkban.

A díjazottak eredményeiről lentebb olvashatnak.

Szabó Gyula Alapiskola

Berényi Áron, 6.B

Barátságos természetű, kedves és kommunikatív diák. A kollektíva közkedvelt tagja. Az osztálytársai közül kitűnik szorgalmával, logikus gondolkodásával és az új ismeretek elsajátítása iránti vágyával. Egyaránt érdeklődik a természettudományok és a nyelvek iránt. Tanulmányi eredményei mindig kitűnőek. A matematika területén kimagasló eredményeket ért el minden évben. Az iskolát szinte minden versenyben eredményesen képviselte:

Katedra matematikaverseny-országos döntő 1.hely,

Matematika olimpia-járási forduló 2.hely,

Pitagorasz matematika verseny P6 – 1. hely,

Pitagorasz matematika verseny P7 – 2. hely,

Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny (Szeged) - 2.hely.

Bíró Bulcsú, 9.B

Bulcsú már alsó tagozatosként is kitűnt csodálatos szavalataival. Az évek során rendszeres szereplője volt a különböző kultúrműsoroknak, gyakran töltötte be a konferanszié szerepét az egyes iskolai rendezvényeken. Többször részt vett a Tompa Mihály Szavalóversenyen, az idei tanévben az országos elődöntőben nyújtott teljesítményét aranysávval jutalmazták, sőt, az 1. díjat elnyerve ő lett kategóriájának abszolút győztese. Tehetségét sajnos nem csillogtathatta meg a verseny országos fordulójában, mivel ennek időpontja egybe esett osztálya ünnepi rendezvényével, viszont szavalatával itt is elkápráztatta a széles közönséget.

Bulcsú szabadidejében is tevékenyen helytáll családi gazdaságukban, a Bíró Kert Lovas Központban. Rendszeresen részese az édesanyja által vezetett lovasbemutatóknak és foglalkozásoknak, amelyekkel az elmúlt évek során iskolánk diákjait is megismertették.

Gányi Kata, 8.A

Több területen is kiemelkedően tehetséges, sokoldalú. Sportol, hegedül, szépen rajzol. Érdemjegyeit tekintve mindig az osztályelsők közé tartozik. Kedves és segítőkész, szívesen segít társainak. Közkedvelt személyiség, az osztály kis polihisztora. Több versenyen vett részt kiváló eredménnyel:

A Pitagorasz matematikaverseny járási fordulóján 1. helyezést ért el.

A matematika olimpia járási fordulóján 7. helyezést ért el.

A szegedi Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaversenyen 4. helyezést ért el.

A Katedra matematikaverseny országos döntőjén 3. helyezést ért el.

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny területi fordulóján 8. helyezést ért el.

Részt vett a Katedra irodalomverseny országos döntőjén.

Önkéntesként részt vett az UNICEF Kék galamb hete elnevezésű rendezvényen.

Kiss Gergely, 9.B

Gergely átlagon felüli érdeklődése a természettudományok iránt már nagyon korán megmutatkozott. Az első megmérettetéseket matematikából fokozatosan kiegészítették a fizikai és kémiai versenyeken való eredményes szereplések, melyeken több első helyezést is sikerült elérnie az évek során. A hazai tantárgyi versenyeken kívül rendre bekapcsolódott a magyarországi – magasabb felkészültséget igénylő megmérettetésekbe is, melyeken szintúgy kiváló eredményeket ért el. Idén elért eredményei:

A Hevesy György Kémiaverseny – Felvidéki fordulójának 1. helyezettjeként a Kárpát-medencei fordulón is kiemelkedő teljesítményt nyújtott;

A kémia olimpia járási fordulóján 1. helyezést ért el, majd a kerületi versenyen eredményesen szerepelt;

A fizika olimpia járási fordulója - 1. hely;

A matematika olimpia járási fordulója - 6.hely;

A Katedra matematikaverseny országos döntője - 4. hely.

Ezeken a versenyeken kívül az előző évek során rendszeres résztvevője volt a Pitagorasz- és a Szegedi Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaversenynek melyeken többször szintén dobogós helyeken végzett.

Kohút Lora, 9.C

Kitűnő tanulmányi előmenetele mellett időt és energiát nem sajnálva szerkesztője volt az iskolai SZÓ TARTÓ tévének. Alapos, pontos, bármibe is fog bele, mérhetetlen alázattal teszi azt. Szabadidejét az ismereteinek bővítésére fordítja. Szereti a zenét, hegedül, és szabadidejében sportol. Az osztályközösség aktív tagja, kedvelt személyiség. Versenyeken elért eredményei:

Technika olimpia - járási forduló - 1. helyezett;

Technika olimpia – kerületi forduló - 4. helyezett;

Rovásírás pályázat– különdíj;

Ősi Tudás Kistérségi rovásírás-vetélkedő – arany és ezüstsáv;

Ifjúsági Elsősegélynyújtó Verseny – 8. helyezett.

Melicher Antónia, 8.A

Nagyon szorgalmas diák, számos akcióból kiveszi a részét. Segítőkész, okos, mindemellett rendkívül szerény. Csendes magatartásával, megbízhatóságával kivívta társai és tanárai szeretetét. Az idei tanévben a következő eseményekbe kapcsolódott be:

A Katedra matematikaverseny országos döntőjén 9.helyezést ért el.

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny területi fordulóján az 5.helyezést érte el.

A matematika olimpia járási fordulóján 5. helyezést ért el.

A Jókán rendezett Bibliaverseny területi fordulóján a 10. helyezést érte el.

Eredményes megoldóként szerepelt a Pitagorasz matematikaverseny járási fordulóján, valamint Pozsonyban, a Slovnaft által rendezett „Perodická tabuľka prírody” elnevezésű rendezvényen.

Bekapcsolódott a Szabó Gyula Alapiskola által szervezett English competition – versenybe.

Önkéntesként részt vett az UNICEF Kék galamb hete elnevezésű rendezvényen.

Mikolai Dóra, 9.B

Dóra személyiségével tűnik ki kortársai közül, ő az, akire mindig támaszkodni lehet, ha segítségre van szükség, legyen az osztálytárs, avagy pedagógus, mindenki számíthat rá. Szerénysége, kedvessége mellett példaértékű a szorgalma és az igényessége, melyek megmutatkoznak tanulmányi eredményeiben is. Az évek során rendszeresen bekapcsolódott a közösségi munkákba, gyakran szerepelt az egyes iskolai rendezvényeken.

Vámbéry Ármin Alapiskola

Fitos Réka, 9. B

Réka a Vámbéry Ármin Alapiskola 9.B osztályának a tanulója. Példás szorgalmával az osztály meghatározó tagja. Az osztály közösségi életében szívesen vállal vezető szerepet, szívesen képviseli társait, felelősséget érez társai iránt. Viselkedése kiegyensúlyozott, igazi közösségi ember. Tanulmányi eredménye az évek során végig kitűnő volt. Tanórákon aktív, jól motiválható, kiválóan dolgozik mind egyénileg, mind csapatban. Rendszeresen vett és vesz részt matematikai tanulmányi versenyeken, melyeken igyekszik a legtöbbet kihozni magából. Tisztelettudó, segítőkész, tanárai és osztálytársai bármikor számíthatnak a segítségére. Rendkívül törekvő, maximalista, önmagával szemben is magasra teszi a mércét, céljai elérésében tántoríthatatlan, kitartó. Érdeklődési köre sokirányú, figyelmét jól összpontosítja, kitartóan képes koncentrálni feladataira. Az iskolán kívüli tevékenysége is aktív: a helyi művészeti alapiskola zongora és képzőművészeti szakát is látogatja.

Kötelességtudatát, elszántságát az elért eredményei is tükrözik:

5.évfolyam: MO járási: 2. hely.

6. évfolyam: pitagoriász: járási eredményes megoldó.

6. évfolyam: Geográfia olimpiász: járási 4. hely.

8. évfolyam: MO: járási 2. hely.

9. évfolyam: MO: járási és kerületi fordulón eredményes megoldó.

Kvarda András, 9. osztály

András a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola végzős tanulója. Az alapiskolai tanulmányai során kimagasló eredményeket ért a tanulmányi előmenetelében, a sportban, illetve az évek során nagymértékben kivette a részét az osztályközösség kialakításában és annak fejlődésében. Az osztály tanulói mindig szívesen kérik ki a véleményét, ott segít, ahol tud az osztálytársainak. Tanáraival szemben tisztelettudó, mindig lehet rá számítani.

A hétköznapi fociedzések és a hétvégi „meccsek” mellet kivette a részét az iskolai sporteseményeken is, mind a kollektív sportok, mind az egyéni versenyzés területen. A 2022/2023-as tanévben elért iskolai eredményei:

Atlétika: 800 m futás - járási 1. hely és kerületi 1. hely.

Krikett dobás: kerületi 7. hely.

Foci: Alapiskolás kispályás futball bajnokság: járási 2. hely.

Floorball: járási bajnokság: 1. hely.  

Majoros Máté, 8. A

Máté a Vámbéry Ármin Alapiskola 8.A osztály példás magaviseletű, kitűnő tanulója. Osztálytársai körében közkedvelt jó humora és barátságos természete miatt.

Máté számára a kémia kikapcsolódást jelent. Szereti megérteni az anyagok összetételét és tulajdonságait. A logikus gondolkodás, megfigyelés és a precíz hozzáállás elengedhetetlen az ő munkájában. Első megmérettetése kémiából ebben az évben egészen a kerületi fordulóig vitte, ahol negyven versenyzőből a huszadik helyezést sikerült elérnie. Belekóstolt a biológia világába is, és a biológia olimpiász járási fordulóján az ötödik helyezést sikerült elérnie.

Iskolai tanulmányai mellett már ötödik éve a Művészeti Alapiskola diákja is, ahol zenei tudását fejleszti. Kedvenc hangszere a dob, dobolási technikáját napról napra fejleszti. Állandó résztvevője iskolánk X- Faktor gyermeknapi versenyének, és több éve a családi szombat sikeres fellépője. Zenei versenyeken méretteti meg tudását, legutóbb Érsekújvárból ezüst és bronzéremmel tért haza.

Mészáros Lili, 9. A

Lili a Vámbéry Ármin Alapiskola 9.A osztályának kiemelkedő személyisége. Nemcsak az osztálya, hanem az egész évfolyamának példás magaviseletű, kiváló tanulója. Lili őszinte lány, akihez osztálytársai gyakran fordulnak tanácsért. Az egészséges életmód és a környezetbarát szemlélet követője. Az ökológiában jártas, sokrétű tudását már több natúrparki vetélkedőn is kamatoztatta.

Mindennapjai szerves része a sport, nyolc éve a légi kézilabdacsapat oszlopos tagja. Szabadidejét szívesen tölti a természetben. Szüleivel csónakázik, túrázik vagy táborozik. Érdeklődő természetű, szeret új tájakat és kultúrákat megismerni.

Céltudatos fiatal, akinek határozott elképzelése van a jövőjéről. Továbbtanulását a gimnázium elvégzése után olyan egyetemen tervezi, ahol tovább foglalkozhat kedvenc tantárgyaival, a matematikával és kémiával.

Németh Lili, 9. osztály

Lili a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola végzős diákja. Szorgalmával, becsületességével és kitartásával kitüntetett tanulmányi előmenetellel zárja az alapiskolai tanulmányait. Nagy érdeklődést nyilvánít az idegen nyelvek és a kémia iránt.

Segítőkészsége az osztályon belül példaértékű, mindenkinek szívesen segít, tanácsokkal látja el az osztálytársait, ha szükséges. Tanáraival szemben mindig tisztelettudóan viselkedik, empatikus, lelkiismeretes. Az iskolai versenyek aktív résztvevője, többek között részt vett szlovák nyelvű, illetve kémia versenyeken, amelyeknek az eredményei:

Szlovák nyelv: „Poznaj slovenskú reč“: járási 3. hely és kerületi 6. hely.

Kémia: kémia olimpiász: járási 5. hely.

Pecsuk Bence, 8.A

Bence a Vámbéry Ármin Alapiskola 8. A osztályos tanulója. Rendkívül motivált, kitartó és kíváncsi fiatalember. Példás magaviseletű, kitűnő tanuló. Ötödikes kora óta nagy érdeklődést mutat a biológia iránt. A versenyekre mindig nagy szorgalommal készül. Szeret megfigyelni, kutatni és felfedezni. Szerinte a biológia tankönyv túl vékony, sokkal több tudás, érdekesség férne még el benne.

Biológia olimpiász versenyeken az ötödik évfolyamtól minden évben részt vesz és a járási fordulóig sikerül eljutnia. Az idei évben a negyedik helyezést érte el.

A tavalyi évben az angol nyelvi tudását is megmérettette, és az angol olimpiász iskolai fordulóján A1 -es kategóriában a harmadik helyezést érte el.

Szabadidejét a sportolás és a zene tölti ki. A gitározás már régóta az élete része, sokat gyakorol és fejleszti magát.

Rigó Áron, 9. osztály

Áron a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola végzős tanulója. Az osztályközösség egyik legszínesebb és legsokoldalúbb egyénisége, aki már a jelenlétével is mosolyt csal az osztálytársai arcára. Szorgalmával és kitartásával az alapiskolai tanulmányait kitüntetett tanulmányi előmenetellel zárja. Az iskola által megrendezett kulturális programok aktív résztvevője, aki néptáncával és szavalásával többször is lenyűgözte már az iskola diákjait. Hosszú évek óta foglalkozik néptánccal. Évről-évre aktív résztvevője a Tompa Mihály szavalóversenynek. Az idei országos fordulón pedig ezüst sávos minősítésben részesítették. A kulturális programok mellett kiveszi a részét az iskolai sporteseményekben is, többek között tagja volt az iskola floorball csapatnak, ahol a járási bajnokság 1. helyezését szerezték meg a csapattal.

Kodály Zoltán Alapiskola

Kosztra Balázs, 9. A

Kosztra Balázs az elmúlt évek alatt számtalan alkalommal képviselte iskolánkat különböző versenyeken, emellett kitűnő tanulmányi eredményekkel büszkélkedhet. Kiskora óta a latin tánc szerelmese, rengeteg sikert ért el különböző nívós versenyeken. Példás magaviseletével, segítőkészségével kiérdemelte a Gyermekszemélyiség 2023 díjra való jelölést. Tanulmányait a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Gimnáziumban folytatja tovább.

Eredményei:

Magyar címer és zászló nemzetközi esszéíró pályázat- különdíj

A jövő legyen veled- nemzetközi videóesszé pályázat - 3. hely.

2022 Amatőr Európa Bajnokság, látványtánc és latin formáció - 1. hely és 4. hely.

Hatvan Kupa páros táncban- aranyérem.

Budapest, Csomor- latin táncversenyek- 1. hely.

Országos táncverseny csoportos formációban- 1. hely.

V4 Dance Cup 2022 táncverseny - 1. hely.

Mandák Marcell, 9. B

Mandák Marcell az elmúlt évek alatt számtalan esetben képviselte iskolánkat különböző képzőművészeti, és magyar nyelvi versenyeken. Az iskola által szervezett költészet napi rendezvényekbe minden évben aktívan bekapcsolódott. Emellett kitűnő tanulmányi eredményekkel büszkélkedhet, szorgalmával, segítőkészségével kiérdemelte a Gyermekszemélyiség 2023 díjra való jelölést. Tanulmányait a Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Gimnáziumban folytatja tovább.

Magyar nyelvi tájkép a Kárpát-medencében- kárpát-medencei tudományos pályázat- 2. hely.

Magyar címer és zászló nemzetközi esszéíró pályázat – 2. hely.

Cogito országos esszéíró pályázat – sikeres.

A jövő legyen veled – nemzetközi videóesszé pályázat – 3. hely.

Kukkonia Art Garden 1. – különdíjas (kisfilm kategóriában).

Kukkonia Art Garden2. – különdíjas (kisfilm kategóriában).

VII. Felvidéki Tehetségnap – díjazott (magyar nyelv és irodalom kategóriában).

Országos Filmfesztivál – sikeres.

Cinema 2023 – kerületi amatőr filmfesztivál - díjazott (a videó bekerült az országos döntőbe, még nincs eredmény).  

Valocsay Veronika, 9. B

Veronika az elmúlt évek alatt számtalan esetben képviselte iskolánkat különböző képzőművészeti, és magyar nyelvi versenyeken. Rendkívül tehetséges kislány, nemcsak kitűnően rajzol és fest, hanem évek óta animációkat is készít. Az iskola által szervezett költészet napi rendezvényekbe aktívan bekapcsolódott. Emellett kitűnő tanulmányi eredményekkel büszkélkedhet, szorgalmával, segítőkészségével kiérdemelte a Gyermekszemélyiség 2023 díjra való jelölést. Tanulmányait Pozsonyban animációkészítés szakon folytatja tovább.

Cogito országos esszéíró pályázat – sikeres.

A jövő legyen veled – nemzetközi videóesszé pályázat – 3. hely.

Kukkonia Art Garden 1. – kiállítás.

Kukkonia Art Garden2. – kiállítás.

Országos Filmfesztivál – sikeres.

Cinema 2023 – kerületi amatőr filmfesztivál - díjazott (a videó bekerült az országos döntőbe, még nincs eredmény).

Művészeti Alapiskola

Kosztra Dóra

Dóra idén fejezte be a Művészeti Alapiskola második ciklusát. Furulyán kezdte tanulmányait Jánoska Sándornál, majd fuvolán tanult Bazsó Horváth Zsuzsanna pedagógiai vezetése alatt. Dóra szorgalmas, megbízható, barátságos diák, a fiatalabb növendékek felnéznek rá, sokszor segített nekik az évek során. A zeneiskolát több versenyen képviselte tanulmányai során, szóló versenyeken és a Mille fiori kamaracsoport oszlopos tagjaként is. Rendszeres fellépője az iskola által szervezett koncerteknek és a városi rendezvényeknek. Sikeresen felvételizett a pozsonyi állami Konzervatórium fuvola szakára, további tanulmányaihoz sok sikert kívánunk.

Szöveg és kép: Rózsár Vince, -et-

Ezt már olvasta?

Cookies