Back to top

Az alkotások, amelyek megszólítják a látogatót

Publikálva: 2022, április 8 - 16:22
Csütörtökön nyílt meg Végh Péter képzőművészeti kiállítása a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.
Az alkotások, amelyek megszólítják a látogatót

Az ünnepélyes megnyitót Kevicky Tünde, az Opera Trió tagja nyitotta meg énekével, majd a kiállításmegnyitó háziasszonya, Tilajčík Edit köszöntötte a megjelenteket.

Az alkotót, valamint A realizmustól a geometriai absztrakcióig című tárlatot Simon Anikó képzőművész méltatta, mutatta be.

Végh Péter, aki végzettségét tekintve mérnök és tanár – életét, életművét tekintve sokkal inkább újkori polihisztornak mondható, hiszen fejlesztő mérnök, tanár, tankönyvek és szépirodalmi művek írója, autodidakta képzőművész – a világ minden jelensége iránt fogékony személyiség, aki gyermekkora óta foglalkozik képzőművészettel – mutatta be az alkotót Simon Anikó.

Mint elmondta, a kiállítótérben Végh Péter 40-50 év alkotófolyamatának 95 alkotását láthatja az érdeklődő. A Csallóközi Múzeumban festmények, rajzok, kollázsok és számítógépes grafikái egyaránt megtekinhetők. A tájképek, csendéletek, portrék mellett a tárlat anyagának legnagyobb és legfigyelemreméltóbb részét a számítógépes grafikák teszik ki.

Simon Anikó kiemelte, Végh Péter színhasználatára jellemző a különleges érzelmi érzékenység. Igaz ez a számítógépes grafikákra is, hiszen „egy élettelen, lélektelen gépet használva is képes érzelemgazdag, a saját személyiségét, képzelőerejét tükröző alkotásokat létrehozni“ – mondta megnyitójában Simon Anikó, majd sok esztétikai élményt kívánt a látogatóknak.

Végh Péter megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Csallóközi Múzeumban állíthat ki, ezért köszönetet mondott a múzeum kollektívájának.

Mivel az őt és a tárlatot bemutató Simon Anikó a kiállító művész szerint minden fontosat elmondott róla és a tárlatról, három idézetet olvasott fel, melyek mind azt kívánták kifejezni, hogy „a művészetnek nincs gyakorlati haszna, ugyanakkor a művészet szebbé teszi az emberi lelket“.

Két saját kötetet is hozott magával a kiállító művésze, melyeket – megnyitókon szokatlan módon – az általa feltett kérdésekre választ adónak adományozott.

Végezetül Tilajčík Edit Végh Péter szavait idézve azt kívánta a megnyitó látogatóinak, hogy a tárlat megtekintése közben „a kiállított művek beszéljenek a látogatóhoz, szólítsák meg őket“, majd megnyitottnak nyilvánította a kiállítást.

Végh Péter: A realizmustól a geometriai absztrakcióig című tárlata 2022. április 30-ig tekinthető meg a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies