Back to top

Augusztustól emelkednek a közlekedési szabálysértésekért kiróható büntetések

Publikálva: 2022, július 30 - 14:50
Hétfőtől, augusztus 1-től emelkednek a kiróható büntetési tételek - figyelmezteti a közúti közlekedőket a rendőrség.
Augusztustól emelkednek a közlekedési szabálysértésekért kiróható büntetések

A közúti közlekedésről szóló törvény legutóbbi módosítása ugyanis augusztus 1-jétől lép érvénybe. A rendőrség közösségi oldalán hívta fel a járművezetők figyelmét néhány változásra.

A legnagyobb mértékű változás, illetve a büntetési tételek szigorodása elsősorban a legnagyobb megengedett sebesség túllépését, illetve a vezetés közbeni telefonálást illeti - jegyzi meg posztjában a rendőrség.

Gyorshajtás

A pénzbeli büntetések magassága nem változik, helyszíni bírságként 250-800 euró, eljárás esetében 500-1 000 euró lehet a bírság összege.

Abban az esetben, ha a sofőr 12 hónap alatt háromszor, vagy több alkalommal - településen belül 50 km/h-val, lakott településen kívül 60 km/h-val - túllépi a legnagyobb megengedett sebességet, akár el is tilthatják a vezetéstől!

Telefonálás

Az úgynevezett handsfree, azaz a kihangosító nélkül, vezetés közben kézben tartott telefon, vagy annak használata az új szabályok értelmében már súlyos szabálysértésnek minősül.

Ez esetben a büntetési tételek mértéke is változik. A korábbi 100 helyett, ezután 150 euró lehet a helyszíni bírság felső határa, míg eljárás keretében az eddigi 200 helyett 300 euróra is büntethető a vétkes.

Nem utolsó sorban a szabálytalan telefonhasználatért a vezetéstől is eltilthatják a sofőrt, illetve a 12 hónapon belüli három legsúlyosabb szabálysértések közé került ezen szabályszegés is.

A kihangosító használata ugyanakkor megengedett vezetés közben is.

„A törvény módosításával, szigorításával azt szeretnénk elérni, hogy nagyobb legyen a biztonság az utakon; a sofőrök a vezetésre figyeljenek, ne vegye el figyelmüket más tevékenység. A célünk az egészség és az élet védelme“ - hangsúlyozta összefoglalóként Roman Mikulec, belügyminiszter.

Facebook / Polícia SR, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies