Back to top

Átadták a város kulcsait a gyerekeknek

Publikálva: 2016, május 31 - 12:09
Negyvenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a gyerekek előtt a Duna Menti Tavasz, a szlovákiai magyar gyermekek báb- és színjátszó fesztiválja a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

A kíváncsi gyerekeket a téren az Óbudai Népzenei Iskola tanulóinak kis kultúrműsora üdvözölte, majd Várady Nelli és Ölveczky András műsorvezetők köszöntötték a gyereksereget, illetve a megnyitóra érkezett vendégeket, így többek között Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét, Hájos Zoltánt, Dunaszerdahely polgármesterét, Bukovszky Lászlót, a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala kisebbségi ügyek biztosát, Kiss Balázst, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének beosztott diplomatáját, Berényi Józsefet, a Nagyszombat megyei önkormányzat alelnökét, Kulcsár Lajost, a Jednota COOP elnökét, A. Szabó László és Horváth Zoltán dunaszerdahelyi alpolgármestereket, Ibolya Ildikót, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatóját, Nagy Frigyest, Jarábik Imrét, Héger Károlyt, Molnár Józsefet és Molnár Évát, a Duna Menti Tavasz korábbi szervezőit, Karaffa Attilát, Dunaszerdahely város kulturális bizottságának elnökét, Lázok Attilát, a Csamadok járási titkárát és Hodossy Gyulát, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökét.

Elsőként Bukovszky László kisebbségi biztos köszöntötte az egybegyűlteket, megköszönve a gyerekeknek és pedagógusaiknak azt a fáradságos, és valóban sok munkát, amit a Duna Menti Tavasz előadásaiba fektettek, illetve a szervezőknek, hogy negyvenegyedik alkalommal is viszik tovább a fáklyát.

Berényi József arra emlékezett vissza, mikor még az ekecsi alapiskola tanulójaként a Duna Menti Tavasz részese, egyik bábosa lehetett, s megtapasztalhatta, hogy a programsorozat nem csupán kellemes időtöltés, hanem a szlovákiai magyar gyerekek egyik olyan értékes találkozóhelye is, ahol egymást megismerhetik, közös tapasztalatokat, élményeket szerezhetnek.

Hájos Zoltán polgármester a Duna Menti Tavasz tradiciójának, az anyanyelv és a kultúra továbbadásának és ápolásának fontosságára mutatott rá, míg Bárdos Gyula a Csemadok nevében köszönte meg a város kulcsait, majd a gyerekekhez fordult: „Ebben a városban ma királyság van – vegyétek át a kulcsot, legyen e pár napban a tiétek a város.”

Ezt követően Hájos Zoltán és Bárdos Gyula átadták a gyerekeknek a város kulcsait, akik virágcsokrokat helyeztek el a Duna Menti Tavasz emlékműje előtt, majd a Csaplár művelődési központba „özönlöttek”, az előadásokat megtekinteni.

Az előadásokat szakmai zsűri bírálja el, tagjai: Szabó Csilla, Regős János, Somogyi Tamás és Kiss Szilvia színjátszók, valamint Badin Ádám, Szluka Judit, Kecskés Marika bábosok és Sándor Renáta zsűrititkár.

A felnőttzsűri mellett gyerekgyűri is pontoz majd, Sziklai Krisztina (Rivalda Színház) vezetésével, ők Barczi Noémi, Farkas Zsófia (Kodály Zoltán Alapiskola), Baffi Boglárka, Orosz Viktória (Szabó Gyula Alapiskola), Farkas Lilla Noémi és Markolt Zsóka (Vámbéry Ármin Alapiskola).

Az előadásokra, de az egész napos kísérőprogramokra (amelyet itt tekinthetnek meg) is szeretettel várják az érdeklődőket, a családokat.

 

Ezt már olvasta?

Cookies