Back to top

Átadták a felújított Október utcai óvodát

Publikálva: 2018, október 30 - 07:15
Hétfőn délután ünnepélyes keretek között adták át az Október utcai óvoda felújított épületét.
Átadták a felújított Október utcai óvodát

Városunk legnagyobb magyar tanítási nyelvű óvodájának megújítására több mint 300 ezer euró vissza nem térítendő támogatást nyert el az önkormányzat a Bethlen Gábor Alap felvidéki óvodafejlesztési pályázatán.

Az átadó ünnepségen Hájos Zoltán polgármester beszélt arról, hogyan sikerült megújítani a város által működtetett oktatási intézményeket, valamint a nehézségeket, amelyek a pályázati források elnyerését segítik. Köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, a munkálatokat megvalósító szakembereknek a munkájukért, amelynek köszönhetően megújulhatott az intézmény és az óvodai férőhelyeket is tudják növelni.

Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a magyar óvodák fejlesztésének fontosságát emelte ki beszédében, amely a magyar kormány jelentős anyagi forrásokkal támogat. „A 21. században azt, hogy csendes, de nagyon is szívós és kitartó építkezéssel és munkával erősítsük meg a Kárpát-medence magyar szövetét. Ennek a meghatározó színtere a magyar óvoda.”

A program egyik bevallott célja, hogy a Kárpát-medencei óvodások száma, hogy 48 ezerről 60 ezerre nőjön 2020-ra. Már az első évben ötezerrel nőtt az óvodások száma – emelte ki a biztos, aki kérte a szűlőket, az anyanyelvi oktatást válasszák gyermekeiknek és biztosított a jelenlevőket, hogy  a magyar kormányzat számára minden magyar fontos, hogy meg tudjon maradni maradni a világ minden táján.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke, amely a magyar kormány partnere a program megvalósításban, személy élményeket is felelevenített az óvoda kapcsán, mert mint elmondta, tíz évvel korábban éppen az épület közelében éltek családjával. Az október végén átadott Október utcai óvoda kapcsán hangsúlyozta a magyar kormány segítségének fontosságát, amely segíti a magyar iskolaválasztást is.

Pázmány Annamária, az óvoda igazgatónője bemutatta az intézményük múltját, amelynek korai évtizedei nem voltak mentesek a kihívásoktól, de az elmúlt években folyamatos munkával sikerült elérniük, hogy a szülők is egyre nagyobb mértékben választják az intézményüket, s a fejlesztéseknek köszönhetően a csoportok száma is növekedhet.

Az ünnepi műsorban segédkezett Pápay Anna és Szabó Emma, a Novus Ortus Diákszínpad tagjai, a magángimnázium diákjai, illetve felléptek az óvodás gyermekek és a Kis Dunaág Néptáncműhely, majd a szalagátvágással hivatalosan is átadták a felújított intézményt.

Ezt már olvasta?

Címkék: óvodák
Cookies